Lätt att uppfylla lagen om e-faktura

InExchange och Företagarna Skövde-Tibro höll på tisdagen ett seminarium om lagen om e-faktura som träder i kraft den 1 april.
Johan Lindblad, partner account manager, redde ut begreppen.
Han berättade om lagen och vad den innebär – och hur lätt man går tillväga för att uppfylla kraven som kommer att ställas.

Den 1 april blir det alltså lag på att alla inköp i offentlig sektor ska faktureras med e-faktura. Alla leverantörer till offentlig sektor måste skicka e-fakturor enligt den nya europeiska standarden, och alla offentliga organisationer måste kunna ta emot dem.
Laginförandet väcker lite oro. Uppskattningsvis berörs cirka 200 000 företag av den nya bestämmelsen. Så många företag är det som fakturerar offentlig sektor årligen. Är man sent ute, och befarar att man inte kan skicka e-faktura, börjar det bli bråttom.

Men egentligen är det inte så krångligt som det verkar. Eller rättare sagt: det är faktiskt väldigt enkelt. Det enda man behöver ta till sig är åtgärden som Johan Lindblad förmedlade till tisdagskvällens åhörare.

Nämligen att kontrollera följande:

  • Finns det stöd för e-faktura i mitt ekonomisystem?
  • Om inte, hur gör jag för att ordna stöd för e-faktura i mitt ekonomisystem?

– Svårare än så är det inte. Och det får många att bli lättade. För visst råder det en del oro, det ska inte förnekas, medger Johan och menar att processen förenklats i takt med att den digitala faktureringen blivit vanligare:
– Det var lite besvärligare om man backar några år. Man var tvungen att projektleda och hålla på relativt lång tid för att få ordning på detta. Kanske ta in konsulter för dyra pengar och så vidare. Nu är det mycket enklare. Du ställer en fråga till den du köpt ditt affärssystem av. Sedan löser sig resten.
Så egentligen är inte lagkravet någon huvudvärk för den lille företagaren?
– Nej, inte längre.
Men lagen är en tydlig vink om att skicka e-fakturor?
– Ja, det är det verkligen.

Tisdagens seminarium, anordnat ihop med näringslivsorganisationen Företagarnas lokala nätverk för Skövde-Tibro, var mycket uppskattat. Deltagarna lyssnade uppmärksamt och vinklade då och då in egna funderingar.
– Det är kul att se att det är ett så stort engagemang. Många är väldigt pålästa trots att e-fakturor är ett förhållandevis smalt ämne. Man möts av relevanta och väl genomtänkta frågor, konstaterar Johan.
Av reaktionerna att döma verkade det heller inte råda någon direkt skepsis inför en elektronisk övergång. Medvetandenivån om e-fakturans obestridliga favörer dominerar allt mer. Vilket går igen varje gång Johan är ute och informerar. Det är han titt som tätt just nu. Vägledningen från hans sida brukar alltid landa mjukt.
– Det som är nytt är ofta lite läskigt tror jag, men medvetenheten börjar som sagt bli högre och då höjs acceptansnivån. Trappsteget känns lite lägre och blir lättare att ta.
– Responsen är övervägande positiv skulle jag säga. Man tycker ungefär: ”Men vad sjutton, nu är det väl dags ändå”. Man förstår att det inte är några konstigheter.

Kom igång med e-faktura nu – klicka HÄR

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips för att driva ditt företag.

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn

Läs vidare...

Okategoriserad

Dynamisk träffpunkt som skapar möjligheter

Maria Biederbeck
offentlig sektor offentlig sektor
Nyheter

DIGG: Offentlig sektor skickar för få e-fakturor

DIGG uppmanar offentlig sektor att skicka e-faktura. Nu förekommer för mycket papper. Hacer Ok, KAM på InExchange, framhåller att lösningarna finns sedan länge.
Per Gustafsson
Okategoriserad

Gör som InExchange – följ Global Pride

Per Gustafsson

Ladda ner din guide om Peppol

Vad är Peppol och hur fungerar det? I denna guide får du lära dig mer om Peppol som format och infrastruktur. Enkelt och pedagogiskt.

Basic

Premium

Enterprise