Lätt för småföretagare att bli digitala

En sökning på ”digitalisering” ger närmare sex miljoner träffar på nätet.
Så undra på att blotta ordet kan utlösa stress.
Men Louise Bogren, säljare på InExchange, ser inga skäl att bli uppjagad.
– Har ni ett avtal med oss är det tvärlugnt. Då hänger man med automatiskt i den digitala utvecklingen. Vi löser den biten åt er, försäkrar Louise.

Ni hör säkert med jämna mellanrum att landets små och medelstora företag måste digitalisera mer. Argumenten låter ungefär så här: omställningen går för långsamt, det krävs bättre förståelse för vad digitaliseringen innebär för konkurrenskraft och affärsmöjligheter, det behövs en starkare strävan att vilja genomföra förändringar.
Det finns också fog för dessa påståenden. Den digitala omvandlingstakten är bevisligen lägre hos oss än i våra nordiska grannländer. Å andra sidan: främjar det verkligen utvecklingen att klaga över den passivitet man säger sig se och stapla diverse måsten ovanpå varandra?

Nej, menar Louise Bogren, säljare på InExchange och inriktad på just SMB-segmentet. Hon anser att digitaliseringssnacket blir för komplicerat för gemene man, att tekniska termer skrämmer upp småbolag i onödan, att man helt enkelt gör en höna av en fjäder.
Louises råd är därför rakt det motsatta.
Tagga ner och ta hjälp om ni känner er osäkra. Våga fråga helt enkelt.
– Du behöver inte vara it-tekniker för att hänga med i digitaliseringen, försäkrar Louise med trygg röst och konstaterar:
– Är man lite villrådig, vilket är fullt naturligt, finns vi alltid till hands. Ingen står ensam inför den här förändringen. Digitaliseringen berör alla företag. Känns det krångligt är det bara att vända sig till InExchange så guidar vi dig.

”DU BEHÖVER INTE VARA
IT-TEKNIKER FÖR ATT HÄNGA
MED I DIGITALISERINGEN”


Louise pratar dagligen
med företrädare för små och medelstora företag. Hon vet hur funderingarna går, hur ogärna man förändrar rutinerna i en rullande verksamhet och att man ofta gör bedömningen att man varken har tid eller resurser att genomföra en omfattande digitalisering.
Men återigen: det behöver inte vara något jätteprojekt.
Tvärtom är det egentligen väldigt lätt att lösa – med rätt stöd.
– Det viktigaste är att man kommer i gång, resonerar Louise. Däremot finns det ingen regel som säger att man måste digitalisera allt på en gång. Självklart kan man ta en bit i taget ifall man föredrar det.
– Det räcker dessutom med att ha en samarbetspartner, betonar hon och använder en liknelse för att enkelt förklara en av InExchanges funktioner:
– Man kan jämföra med ett telefonnätverk med samtrafiksavtal, att vi fungerar som en telefonoperatör. Som bekant kvittar det om kunden exempelvis har Telia och du själv Tele2. Ni kan fortfarande prata med varandra. Det är samma här. Formatet på fakturan spelar ingen roll. Du skickar det befintliga formatet till oss. Sedan ser vi till att fakturan levereras vidare i exakt det format som mottagaren önskar.
– Eller för att prata telefonspråk igen: InExchange är telefonoperatören som ser till att samtalet kommer fram.

Louises budskap är således rakt och enkelt. Sluta rygga tillbaka för påstridiga antydningar att man måste vara värsta it-teknikern för att orientera sig i den digitala världen. Så är det nämligen inte alls. Det finns en mycket enklare utväg.
– Enda lilla steget som behövs är att kliva utanför den egna bekvämlighetszonen och bestämma sig: tiden är inne att skippa pappersfakturan. Det är dags att fakturera elektroniskt i stället. Resten löser vi, försäkrar Louise än en gång och påpekar:
– Låt er inte luras att tro att ni måste anlita dyra konsulter och köpa in flashiga system för att ställa om till ett digitalt flöde. Ett avtal med en samarbetspartner, och då förslagsvis InExchange, är allt som krävs. Vi ser till att ni som kund uppfyller nästa års lagkrav om obligatorisk e-faktura till offentlig sektor, vi är accesspunkt till PEPPOL vilket betyder att ni även har det fixat och när det sker uppdateringar ordnar vi att ni automatiskt uppfyller de nya villkoren.
– Kort sagt: vi löser alla sådana bitar, lovar hon glatt och bestämt.

”Tveka inte. Ta klivet.
Våga fråga oss hur
vi kan hjälpa er”


Många har följt
Louises rekommendation. Vilket de knappast haft anledning att ångra. I det här fallet tecknas ett avtal som innebär en rad plusvarianter utöver digitaliseringen; större säkerhet, mindre miljöpåverkan, kortare tidsåtgång – och lägre kostnader.
– Reaktionerna jag möter är klart positiva och blandas också med förvåning. Kommentaren är ofta den att det varken blev dyrare eller svårare. Det blev billigare och enklare i stället. Valet att övergå till elektroniska fakturor har inneburit väldigt många fördelar, konstaterar hon och avslutar:
– Tveka inte. Ta klivet. Våga fråga oss hur vi kan hjälpa till att digitalisera er verksamhet.

Vill du veta mer? Kontakta
LOUISE BOGREN, säljare InExchange, SMB-segmentet
louise.bogren@inexchange.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips för att driva ditt företag.

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn

Läs vidare...

Okategoriserad

Dynamisk träffpunkt som skapar möjligheter

Maria Biederbeck
offentlig sektor offentlig sektor
Nyheter

DIGG: Offentlig sektor skickar för få e-fakturor

DIGG uppmanar offentlig sektor att skicka e-faktura. Nu förekommer för mycket papper. Hacer Ok, KAM på InExchange, framhåller att lösningarna finns sedan länge.
Per Gustafsson
Okategoriserad

Gör som InExchange – följ Global Pride

Per Gustafsson

Ladda ner din guide om Peppol

Vad är Peppol och hur fungerar det? I denna guide får du lära dig mer om Peppol som format och infrastruktur. Enkelt och pedagogiskt.

Basic

Premium

Enterprise