Lugn – ni kan redan infria e-fakturalagen

Stressas ni av lagen som träder i kraft den 1 april och tror att ni inte kan skicka
e-faktura? Då är förslaget: checka en extra gång. För troligtvis kan ni det.
Ni har med största säkerhet den funktionen i ert affärssystem.

– Ja, de allra flesta affärssystem på den svenska marknaden har i dag möjlighet att skapa och skicka e-fakturor, framhåller Henrik Möller, samtrafiksansvarig på InExchange.
Talar jag i egen sak har InExchange i dag partneravtal med över 85 leverantörer av affärssystem vilka alla kan skapa och skicka e-fakturor. Och de affärssystem som inte har avtal med oss har ofta avtal med våra konkurrenter som hjälper dem, förklarar han.

Visma, Fortnox och Hogia är exempel på tre vanliga affärssystem som skänker användaren friheten att fakturera elektroniskt. Det är tre affärssystem som många småföretag gagnar sig av. Samtidigt är det bara tre exempel i mängden. Det vimlar av affärssystem med motsvarande förmåga.
Och skulle man, mot förmodan, vara innehavare av ett affärssystem utan nämnda digitala egenskaper finns det definitivt ingen anledning att kasta yxan i sjön.
– Det är inga problem då heller, lovar Henrik. Har man ett affärssystem där funktionaliteten att skapa och skicka elektroniskt inte är inbyggd finns det på marknaden flera lösningar som vi operatörer erbjuder så att man kan hantera e-fakturor.

Tolkar ni det som Henrik Möller säger att det räcker med att ha ett affärssystem – och snudd på vilket som helst – för att skapa och skicka e-faktura har ni uppfattat honom helt rätt.
Så enkelt är det faktiskt.
Men Henrik misstänker att många missar att lösningen finns mitt framför näsan på dem.
Inte minst nu när nedräkningen till lagkravet om obligatorisk e-faktura till offentlig sektor, som börjar gälla den 1 april, tagit fart på allvar. Paniken ligger lite på lut. Situationen har inte blivit lugnare av att DIGG (Myndigheten för digital förvaltning) presenterat en undersökning i vilken det hävdas att över 75 procent av alla småföretag, med färre än 50 anställda, ännu inte kan e-fakturera.
Möller, som även är ordförande för branschorganisationen NEA:s särskilda grupp för operatörssamverkan, köper dock inte påståendet om småföretagens digitala begränsning.
– Det kan de visst, invänder han bestämt. Det kan i stort sett alla enligt min mening. Sedan, att man ändå inte gör det, är en annan femma. Det tror jag är en effekt av att vi i Sverige haft ett vakuum för e-fakturering i tio års tid. Det har inte funnits klara regler och lagar för e-fakturering. Företagen har själva fått driva på digitaliseringen mot offentlig sektor.

Först nu har det skapats ett incitament som satt fart på utvecklingen. Lagkravet om e-faktura till offentlig sektor har gjort att många plötsligt insett att de måste börja fakturera elektroniskt – och att det brådskar. Så återigen: gör er själva dagens bästa tjänst och kolla ert affärssystem.
Där hittar ni funktionen att skapa och skicka e-fakturor. Det är bara att sätta i gång.

För ytterligare information:
Henrik Möller
Samtrafiksansvarig, InExchange,
och ordförande i gruppen för operatörssamverkan inom NEA (Nätverket för Elektroniska Affärer).
076-643 33 76
henrik.moller@inexchange.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips för att driva ditt företag.

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn

Läs vidare...

Okategoriserad

Dynamisk träffpunkt som skapar möjligheter

Maria Biederbeck
offentlig sektor offentlig sektor
Nyheter

DIGG: Offentlig sektor skickar för få e-fakturor

DIGG uppmanar offentlig sektor att skicka e-faktura. Nu förekommer för mycket papper. Hacer Ok, KAM på InExchange, framhåller att lösningarna finns sedan länge.
Per Gustafsson
Okategoriserad

Gör som InExchange – följ Global Pride

Per Gustafsson

Ladda ner din guide om Peppol

Vad är Peppol och hur fungerar det? I denna guide får du lära dig mer om Peppol som format och infrastruktur. Enkelt och pedagogiskt.

Basic

Premium

Enterprise