Moa tog vara på Skövdes möjligheter

Moa Rintakoski Moa Rintakoski

”Innovativa Skövde” är temat för den nyproducerade reportagefilm som lanseras i dagarna.
Men skaraborgskommunen skulle även kunna tituleras ”Möjligheternas Skövde”. Det ultimata exemplet är Moa Rintakoski. När hon skiftade spår i yrkeskarriären ägde hela resan rum innanför kommungränsen. Utbildningen skedde på Högskolan och det nya jobbet fanns på InExchange.

Moa skrattar lite överrumplat när vi frågar vad hon anser att Skövde är känt för.
– Jag skulle åtminstone inte säga ”ingenting” som många tydligen gjort i undersökningen som nämns i filmen, menar hon.
Sedan funderar Moa i några sekunder innan hon kontrar med en omformulering:
– Jag har lättare att svara om frågan löd så här istället: vad borde Skövde vara känt för? Jag menar att det är den snabba utveckling som kommunen upplever och alla chanser som följer med detta. Vill man prova något nytt behöver man inte flytta. Möjligheterna finns här i vår egen stad. Så var det i varje fall för mig.

Moa var tidigare undersköterska inom Skövde kommun. I dag har hon ett IT-baserat jobb som UX-designer på InExchange. Som UX-designer bygger man ramar för produkter så att upplevelsen av dessa blir så positiv som möjligt för användarna. Alltså det som titeln UX anger. UX står för User Experience (användarupplevelse).

Jobbet blev hennes tack vare stark målmedvetenhet och ambitiös inställning, men också för att hon använde sig av de etablerade yrkesvägar som stod till buds. Högskolan i Skövde tillhandahöll utbildningen hon var intresserad av, User Experience Design, och InExchange, inriktat på datadriven affärskommunikation, hade tjänsten hon spetsade in sig på.
Fördelaktigt nog fanns det dessutom en koppling mellan skolan och företaget.
– Högskolan arrangerar en framtidsmässa dit företag kommer och berättar om sin verksamhet för studenterna. Som uppföljning på mässan bjöd InExchange in till en student-AW som jag gick på. Då hölls en större presentation och en rundvandring. Förutom att lokalerna var fina kändes InExchange spännande som företag.

Moa skickade in en spontanansökan, bjöds in till intervju, fick sommarjobb på företagets produktavdelning under pågående högskoleutbildning och erbjöds slutligen en tillsvidareanställning när studierna var fullbordade.
– Egentligen är det fantastiskt, säger hon och skiner upp.
– När jag bestämde mig för att byta jobb hade jag andra yrkesval i åtanke. Som polis. Men så började en kompis läsa UX design. Jag hade ingen aning om vad det var. Så jag kollade upp det hela. Det beskrevs som en blandning av psykologi, design och mjukare typ av datavetenskap. Det lät intressant. Jag sökte och kom in.
Hon ler på nytt och konstaterar:
– Nu jobbar jag som UX-designer och det är jag glad för. Jag stortrivs.
Moa tog vara på möjligheterna – som Skövde levererade.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips för att driva ditt företag.

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn

Läs vidare...

Säljträff Visma Sverige Säljträff Visma Sverige
Nyheter

Givande säljträff inom Vismas svenska bolag

Ett 70-tal säljare inom Vismas svenska bolag träffades nyligen i Stockholm och gavs möjlighet att utbyta erfarenheter med koncernkollegor.
Per Gustafsson
Ola Widegren, vd, InExchange Ola Widegren, vd, InExchange
Nyheter

Samlade krafter och samlad fakturalösning

Två vassa kollegor inom digitala ekonomifunktioner slår ihop sina påsar. Nu är InExchange och Scancloud ett och samma företag.
Per Gustafsson
estrida Peppol-fakturor estrida Peppol-fakturor
Nyheter

Referenskontroll även på fakturor via Peppol

För att få 100 procent referenskontroll behöver övervakningen täcka alla inkommande fakturor. Tilläggstjänsten Peppol-bestridande gör detta möjligt.
Per Gustafsson

Ladda ner din guide om Peppol

Vad är Peppol och hur fungerar det? I denna guide får du lära dig mer om Peppol som format och infrastruktur. Enkelt och pedagogiskt.

Basic

Premium

Enterprise