”Innovativa Skövde” är temat för den nyproducerade reportagefilm som lanseras i dagarna.
Men skaraborgskommunen skulle även kunna tituleras ”Möjligheternas Skövde”. Det ultimata exemplet är Moa Rintakoski. När hon skiftade spår i yrkeskarriären ägde hela resan rum innanför kommungränsen. Utbildningen skedde på Högskolan och det nya jobbet fanns på InExchange.

Moa skrattar lite överrumplat när vi frågar vad hon anser att Skövde är känt för.
– Jag skulle åtminstone inte säga ”ingenting” som många tydligen gjort i undersökningen som nämns i filmen, menar hon.
Sedan funderar Moa i några sekunder innan hon kontrar med en omformulering:
– Jag har lättare att svara om frågan löd så här istället: vad borde Skövde vara känt för? Jag menar att det är den snabba utveckling som kommunen upplever och alla chanser som följer med detta. Vill man prova något nytt behöver man inte flytta. Möjligheterna finns här i vår egen stad. Så var det i varje fall för mig.

Moa var tidigare undersköterska inom Skövde kommun. I dag har hon ett IT-baserat jobb som UX-designer på InExchange. Som UX-designer bygger man ramar för produkter så att upplevelsen av dessa blir så positiv som möjligt för användarna. Alltså det som titeln UX anger. UX står för User Experience (användarupplevelse).

Jobbet blev hennes tack vare stark målmedvetenhet och ambitiös inställning, men också för att hon använde sig av de etablerade yrkesvägar som stod till buds. Högskolan i Skövde tillhandahöll utbildningen hon var intresserad av, User Experience Design, och InExchange, inriktat på datadriven affärskommunikation, hade tjänsten hon spetsade in sig på.
Fördelaktigt nog fanns det dessutom en koppling mellan skolan och företaget.
– Högskolan arrangerar en framtidsmässa dit företag kommer och berättar om sin verksamhet för studenterna. Som uppföljning på mässan bjöd InExchange in till en student-AW som jag gick på. Då hölls en större presentation och en rundvandring. Förutom att lokalerna var fina kändes InExchange spännande som företag.

Moa skickade in en spontanansökan, bjöds in till intervju, fick sommarjobb på företagets produktavdelning under pågående högskoleutbildning och erbjöds slutligen en tillsvidareanställning när studierna var fullbordade.
– Egentligen är det fantastiskt, säger hon och skiner upp.
– När jag bestämde mig för att byta jobb hade jag andra yrkesval i åtanke. Som polis. Men så började en kompis läsa UX design. Jag hade ingen aning om vad det var. Så jag kollade upp det hela. Det beskrevs som en blandning av psykologi, design och mjukare typ av datavetenskap. Det lät intressant. Jag sökte och kom in.
Hon ler på nytt och konstaterar:
– Nu jobbar jag som UX-designer och det är jag glad för. Jag stortrivs.
Moa tog vara på möjligheterna – som Skövde levererade.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips för att driva ditt företag.

Dela denna artikel

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Läs vidare...

Över 90 procent e-faktura hos 25 myndigheter

Under fjolåret var 84 procent av alla fakturor till våra statliga myndigheter elektroniska. Hos 25 av myndigheterna var andelen e-fakturor till och med 90 procent eller mer.

Digitaliserade ekonomier har klarat pandemin bättre

Sverige, Finland och Danmark ligger i topp i fråga om digital utveckling och har därför ekonomiskt sett drabbats av ett mildare bakslag under pandemin än andra EU-länder.

Biljoner med papper – men volymen minskar

Enligt färsk statistik minskade under 2020 antalet pappersutskrifter världen över med 14 procent jämfört med året innan.

Skicka din första e-faktura idag!

Kom igång gratis genom att skapa ditt konto hos oss. Det tar bara ett par minuter och sedan är du igång!

Illustration diagram