Myndigheter vill se obligatorisk e-faktura

Gör det obligatoriskt för företag och offentlig förvaltning att använda e-faktura.
Den uppmaningen riktar tre statliga myndigheter, Skatteverket, Bolagsverket och DIGG (Myndigheten för digital förvaltning), till regeringen.
Tillsammans har de lämnat en hemställan i vilken man föreslår att det tillsätts en utredning om obligatorisk elektronisk fakturering.

Nämnda myndigheter framhåller i sin hemställan att lagen (2018:1277) om elektroniska fakturor, till följd av offentlig upphandling, väsentligt ökat användningen av e-faktura från företag till offentlig sektor, men att det behövs fortsatta centrala medel för att stimulera utvecklingen ytterligare.
“Det har visat sig att någon omfattande användning av e-faktura inte har uppnåtts så länge användandet varit frivilligt. Vi menar därför att det bör införas krav för både företag och offentlig förvaltning att använda e-faktura i fler sammanhang än i dag, för att uppnå en mer heltäckande användning” står det ordagrant i hemställan.

"Måste bli bättre"

Myndigheterna kommenterar också sin skrivelse till regeringen i pressreleaser som publicerades under torsdagen (9 februari).
– EU-kommissionen har lämnat ett förslag, VAT in the digital age ViDA, om ändring av momsdirektivet. Om det antas så blir det obligatoriskt med e-faktura vid gränsöverskridande handel inom EU. Att då ha en nationell lösning som inte styr mot e-faktura är ineffektivt, säger Bodil Persson, rättslig expert på Skatteverket.

Anderz Petersson, specialist inom e-handel på DIGG, konstaterar å sin sida i ett annat citat:
– Offentlig förvaltning måste bli mycket bättre på att erbjuda e-faktura till sina företagskunder. Det är inte rimligt att enbart företag ska ha det här kravet på sig. Alla bör bidra till en mer enhetlig nationell e-fakturalösning.

Bör påbörjas snarast

Myndigheterna bakom hemställan föreslår att en särskild utredare tillsätts för det här arbetet. De betonar samtidigt att det är angeläget att den föreslagna utredningen påbörjas så snart som möjligt av framför allt tre stora anledningar:
• Behovet är stort att påskynda den digitala transformationen.
• Den snabba tekniska utvecklingen.
• Användandet av e-faktura är en nyckelfråga om Sverige ska uppnå regeringens mål att vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter.    

Läs hemställan i sin helhet HÄR

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips för att driva ditt företag.

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn

Läs vidare...

Riksdagen Riksdagen
Nyheter

Avskaffade kravet ”Ett avgörande steg framåt”

Om en månad behövs inget räkenskapsmaterial i pappersform om det finns digitalt. ”Vi går in i en ny era av digital förvaring” säger Christofer Wiechert på InExchange.
Per Gustafsson
Byggmässa Byggmässa
Nyheter

Byggmässa som också bygger kontaktnät

InExchange besökte under onsdagen mässan Nordbygg. Dagen gav möjlighet att träffa befintliga kunder och samarbetsaktörer på partnersidan, men också skapa nya kontakter.
Per Gustafsson
Fredrik Hanses, InExchange Fredrik Hanses, InExchange
Nyheter

Inspirerande dag på Mötesplats Campus

”Bra möten och bra dialoger”. Det är Fredrik Hanses omdöme om mässan Mötesplats Campus i Östersund som InExchange deltog på i torsdags.
Per Gustafsson

Ladda ner din guide om Peppol

Vad är Peppol och hur fungerar det? I denna guide får du lära dig mer om Peppol som format och infrastruktur. Enkelt och pedagogiskt.

Basic

Premium

Enterprise