Norge ett föregångsland inom e-fakturering

Här kommer en uppmaning från Norge:
“Lyssna på oss som använder e-fakturering och digitalisera räkningarna.”
Citatet är hämtat från ett debattinlägg skrivet av Berit Svendsen – med bakgrund inom norska Televerkets forskningsinstitut – och publicerat på Nettavisens ekonomisajt. Berit hoppas att Norge blir första landet i världen som lyckas bli helt kvitt från pappersfakturor.​

Berit Svendsen skriver att “elektronisk fakturering sparat norska företag och offentlig sektor miljardbelopp i och med att man sluppit printa ut pappersfakturor som skickats fysiskt till mottagaren.”
Hon menar att besparingarna bottnar mycket i att Norge varit ett föregångsland på det här området. Tjänsten eFaktura blev lanserad i Norge redan 2001. I och med den nymodigheten blev det möjligt för företag och offentlig sektor att successivt fasa ut papperet helt och hållet. Idag erbjuds tjänsten av alla norska banker och användandet är rejält utbrett. Sedan tjänsten introducerades har 740 miljoner räkningar betalats med eFaktura i Norge.

Vårt västra grannland är således ett föredöme. De har tagit kommandot över en utveckling som Berit gärna vill ska skyndas på. Hon noterar följande i sitt sakliga inlägg på Nettavisen Økonomi:

“De nordiska länderna ligger, tillsammans med Belgien, Estland och Italien, längst fram med över 40 procents elektroniska fakturor. Detta gäller både från företag till privatkund och mellan företag.
Enligt analysbyrån Billentis sänds det hela 40 miljarder fakturor i Europa varje år. Men av dessa utgjorde 2019 bara 13 miljarder digitala räkningar som skickades ut via olika elektroniska faktureringssystem.”
Det är tydligt att Berit anser att den andelen är för liten.
“Men det handlar inte bara om att spara papper” fortsätter hon. “Digitalisering innebär också besparingar för näringslivet och den offentliga sektorn i form av effektiviserade arbetsrutiner.
Europeiska kommissionen har beräknat att införandet av elektronisk faktura för offentlig upphandling i EU-länder kommer att resultera i besparingar på upp till 2,3 miljarder euro per år.”

Berit hänvisar vidare till statistik från Visma. Den belyser ytterligare att Norge fortfarande har en bit kvar att vandra. Vi citerar:
“Enligt leverantören av bokföringssystemet Visma skickade så många som 37 procent av företagen faktura via e-post. Många av oss vill inte ha fakturor på detta sätt eftersom de kan försvinna mellan andra e-postmeddelanden eller hamna i skräppostkorgen.”
Men Berit känner samtidigt tillförsikt. Hennes samlade bedömning är att Norge “lyckligtvis är på rätt väg.”
“Ambitionen är att Norge ska bli världens första land att helt bli av med pappersfakturan. Kunderna kommer att uppskatta att de kan känna sig säkra på att ha betalat rätt belopp vid rätt tidpunkt, och företag kommer att njuta och dra nytta av att få betalt snabbare.”

HÄR kan du läsa Berit Svendsens hela inlägg på Nettavisen Økonomi

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips för att driva ditt företag.

Dela denna artikel

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Läs vidare...

Över 90 procent e-faktura hos 25 myndigheter

Under fjolåret var 84 procent av alla fakturor till våra statliga myndigheter elektroniska. Hos 25 av myndigheterna var andelen e-fakturor till och med 90 procent eller mer.

Digitaliserade ekonomier har klarat pandemin bättre

Sverige, Finland och Danmark ligger i topp i fråga om digital utveckling och har därför ekonomiskt sett drabbats av ett mildare bakslag under pandemin än andra EU-länder.

Biljoner med papper – men volymen minskar

Enligt färsk statistik minskade under 2020 antalet pappersutskrifter världen över med 14 procent jämfört med året innan.

Skicka din första e-faktura idag!

Kom igång gratis genom att skapa ditt konto hos oss. Det tar bara ett par minuter och sedan är du igång!

Illustration diagram