På fredag och lördag avgörs NSA Hack Event på Högskolan i Skövde. InExchange är sponsor och ställer upp med lag i företagsklassen. Tävlingen går ut på att studenter under 17 timmar får tävla i att knäcka koder och lösa andra kluriga problem.
Till årets NSA Hack Event har ett rekordstort antal deltagare anmält sig – 101 deltagare fördelade mellan 32 lag kommer att kämpa om vinsten. Som en extra dimension fungerar tävlingen som en landskamp i hackning då universitetet Howest i Belgien kör samma tävling samtidigt.
IT-säkerhet och intrång i IT-miljöer är ett allt tydligare problem i vårt moderna samhälle. Vi har under de senaste åren sett flera exempel på hur bristande säkerhet i IT-system påverkar vår vardag. För att belysa detta problem och på ett roligt sätt lära ut IT-säkerhet arrangerar Högskolan i Skövde för fjärde året i rad NSA Hack Event med stöd av bland annat InExchange som är en av fem sponsorer.
Omsätter kunskap till praktik
Under tävlingen kan studenter från hela Sverige bilda lag och tävla i att hacka hemsidor, knäcka krypterade filer och lösa andra klurigheter. Det kommer också hållas mindre småtävlingar som bland annat kan innebära möjlighet att kasta bollar i huvudet på sina lärare. Arrangörer och sponsorer ser till att hålla de tävlande med mat, dricka och snacks så att de kan koncentrera sig på att samla så många poäng som möjligt i jakten på förstapriset, värt minst 13 337 kronor, som InExchange ställer upp med.
– Under många av våra utbildningar diskuterar vi hur man kan skydda datorer och nätverk. Med denna tävling vill vi, på ett roligt sätt, omsätta den kunskapen i praktik. Dessutom bjuder vi in studenter från andra universitet och länder så det blir samtidigt en lättsam konkurrens mellan olika lärosäten, säger Joakim Kävrestad, programansvarig för utbildningen Nätverks- och systemadministration (NSA), och en av personerna bakom NSA Hack Event.
Verkliga metoder
Tävlingen har blivit ett återkommande och uppskattat evenemang och ett av syftena med tävlingen är att visa hur lätt det är att ta sig in i osäkra datorsystem och samtidigt visa vilka konsekvenser detta kan få. Under tävlingen ska studenterna plocka fram koder som ger poäng, men metoderna de använder kan användas för att ta sig in i riktiga system och därmed förstöra hemsidor, sprida virus eller stjäla hemlig information. Att låta personer hacka system för att på så vis upptäcka brister i säkerheten är en vanlig metod som används av säkerhetsexperter, så tävlingen har även ett pedagogiskt syfte.
Internationell tävling
Johan Zaxmy, adjunkt och lärare på programmet NSA vid Högskolan i Skövde, initierade idén om tävlingen tillsammans med InExchange.
– Vi märker att allt fler, både företag och studenter, är intresserade av tävlingen och frågar när den ska vara nästa gång. Det visar att det finns ett stort intresse för säkerhet, både bland studenter och från arbetsmarknaden, säger Johan.
Tävlingen börjar på fredag (22 mars) klockan 17.00, pågår fram till klockan 10.00 lördag förmiddag och avslutas därefter med prisutdelning. På Högskolan i Skövde kommer 32 lag, med rekordmånga anmälda – totalt 101 deltagare – att kämpa om vinsten. Tävlingen kommer även genomföras på lärosätet Howest i Belgien, så förutom att avgöra vem som är Sveriges bästa hacker är tävlingen en landskamp i IT-säkerhet!