Nu är e-fakturalagen här!

Nu är 1 april här – och därmed är tiden inne. Från och med i dag är det lag på att alla inköp inom offentlig sektor ska faktureras med e-faktura.
– Jag är övertygad om att detta är efterlängtat, säger Leo Agetoft, säljchef för publicgruppen på InExchange.

I dag träder den nya lagen om e-fakturering till följd av offentlig upphandling i kraft. Alla kommuner, regioner, kommunala bolag samt myndigheter ska enligt lagen ta emot fakturor elektroniskt, likaså ska leverantörerna skicka dem elektroniskt.
En lång process, som startade i april 2014 med att Europaparlamentet antog ett direktiv om elektroniska fakturor vid offentlig upphandling, är därmed fullbordad.

Leo Agetoft talar för hela InExchange när han konstaterar att detta är en dag vi sett fram emot.
– Men jag tror att våra kunder inom statlig och kommunal sektor längtat om möjligt ännu mer med tanke på allt merarbete det inneburit för dem när de fått in sina fakturor i massa olika format och på olika vis.
– Nu kommer man att få in allting på ett enkelt sätt i ett elektroniskt format som är spårbart, av bra kvalitet och som minimerar riskerna för fel typ bluffakturor och liknande.

Tror du att e-fakturan får ytterligare genomslag i och med lagstiftningen?
– Absolut. Jag hoppas och tror att även alla företag inser fördelarna med e-faktura; att det är billigare, miljövänligare och enklare att hålla kolla på. Det finns ju ingen anledning att sitta vid en dator och kreera någonting för att trycka ut, kuvertera och sedan skicka det med lastbil någonstans till en mottagare som måste få in det i en dator igen för att kunna betala. Det är vansinne. Jag hoppas innerligt att företagen ser fördelarna och att vi kommer ifrån pappersfakturor helt och hållet.

Leo passar i sammanhanget på att lyfta fram InExchange och våra tjänster.
– Vi har någonting för att hjälpa alla. Den lilla företagaren, som exempelvis sköter snöplogningen och skickar en faktura per år, kan använda våra gratistjänster som kommunerna köper av oss och tillhandahåller till sina små leverantörer. Är man en lite större leverantör är vår fakturaskrivare mycket passande och är man ett stort företag har man vår integrerade tjänst som skickar filerna via en dator in till det andra systemet.
– Oavsett storlek på leverantören kan vi hjälpa till. Det finns någonting för alla.

Vi kan även hjälpa våra kunder att aktivera de leverantörer som ännu inte skickar e-faktura trots att de har möjligheten?
– Det stämmer bra. För att kommunerna ska få upp e-fakturavolymen och säkerställa att alla kan skicka så kan vi utföra en matchning tack vare att vi driver Nordens största affärsnätverk med över en halv miljon bolag. Och anslutningarna ökar dessutom kraftigt just nu. Det gör att vi vet vilka som kan skicka, vilka som kan ta emot och vilka vi därmed kan matcha ihop. På så sätt kan vi hjälpa kommunerna att få in allting som e-faktura.

Det är dessutom så förnämligt att SOI 2019 hålls i Uppsala i veckan (3-5 april) och då ges det gott om tillfälle att få mer information om de här tjänsterna, inte sant?
– Ja, vi kommer att vara på SOI-konferensen. Vi har två av våra duktiga key accounter på plats, Sabina Johansen och Hacer Ok. De står där alla tre dagarna och kan berätta grundligare om e-fakturans förtjänster och möjligheterna den öppnar. Och hinner man inte dagtid finns chansen på kvällsmiddagen som de också medverkar på.

InExchange det logiska valet för Sveriges kommuner – läs mer HÄR

Kom igång med e-faktura nu – klicka HÄR

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips för att driva ditt företag.

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn

Läs vidare...

Okategoriserad

Dynamisk träffpunkt som skapar möjligheter

Maria Biederbeck
offentlig sektor offentlig sektor
Nyheter

DIGG: Offentlig sektor skickar för få e-fakturor

DIGG uppmanar offentlig sektor att skicka e-faktura. Nu förekommer för mycket papper. Hacer Ok, KAM på InExchange, framhåller att lösningarna finns sedan länge.
Per Gustafsson
Okategoriserad

Gör som InExchange – följ Global Pride

Per Gustafsson

Ladda ner din guide om Peppol

Vad är Peppol och hur fungerar det? I denna guide får du lära dig mer om Peppol som format och infrastruktur. Enkelt och pedagogiskt.

Basic

Premium

Enterprise