Nya avtal som främjar e-faktura

Ekonomistyrningsverket kommer under nästa år att intensifiera sina insatser att samordna arbetet kring e-handel i staten.
Mycket är på gång och det märks redan nu.
Det har i dagarna tecknats ramavtal för e-handelstjänster med två olika partner och från årsskiftet träder nya ändringar i kraft gällande standarder som används vid olika former av webbhandel.

Om vi börjar med det senare har ESV, som är förvaltningsmyndighet under Finansdepartementet, fattat beslut om regeländringar för fem förordningar och de statliga inrapporteringskoderna.
Bland har man ändrat föreskrifterna i förordningen som täcker statliga myndigheters elektroniska informationsbyte. Enligt ESV har många köpare i offentlig sektor efterlyst en vidareutveckling av de standarder som används vid olika typer av webbhandel. Nu uppfylls den önskan. Specifikationen SFTI Scenario 6.5.2 Avrop mot ramavtal utgår och ersätts med PEPPOL BIS Orderöverenskommelse. Samtidigt tillkommer den nya specifikationen PEPPOL BIS Punch Out.
Ändringarna träder i kraft den 1 januari 2018.
I det här sammanhanget påminner vi återigen om att InExchange är godkänd accesspunkt i PEPPOL. Den kommande EU-bestämmelsen om PEPPOL som obligatoriskt krav i all offentlig upphandling närmar sig sakta men säkert. Vill man göra det enkelt för sig är det bara att teckna avtal med InExchange. Då är anslutningen tryggad och man behöver inte bekymra sig mer om saken.

Avtal som underlättar

Vidare har ESV tecknat ramavtal för e-handelstjänst med Visma Commerce AB och CGI Sverige AB. Ett mål med ramavtalen är att de nya systemen ska ge offentlig sektor stöd att effektivisera sina inköpsprocesser. Ramavtalen kan även användas av 120 kommuner och landsting.
ESV skriver i ett pressmeddelande att ramavtalen är viktiga för att effektivisera och möta framtidens krav. I ett läge där regeringen föreslagit en lag om enbart e-faktura till den offentliga sektorn är det bra med extra IT-stöd för att anpassa inköpsprocesserna till de nya villkor som är i sikte.
– De nya ramavtalen kommer mycket lägligt för att underlätta för de kommuner och landsting som ännu inte infört e-faktura. Vi är glada att det varit möjligt med denna typ av samarbete i hela den offentliga sektorn, säger Peter Norén, enhetschef på ESV.

Vi löser PEPPOL åt er

InExchange är sedan länge godkänd accesspunkt i PEPPOL. Vi ser till att kundens samtliga dokumenttyper har det stöd som krävs. En anslutning hos InExchange innebär att man alltid skickar den senaste formatversionen via PEPPOL.
Läs mer här:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips för att driva ditt företag.

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn

Läs vidare...

Okategoriserad

Dynamisk träffpunkt som skapar möjligheter

Maria Biederbeck
offentlig sektor offentlig sektor
Nyheter

DIGG: Offentlig sektor skickar för få e-fakturor

DIGG uppmanar offentlig sektor att skicka e-faktura. Nu förekommer för mycket papper. Hacer Ok, KAM på InExchange, framhåller att lösningarna finns sedan länge.
Per Gustafsson
Okategoriserad

Gör som InExchange – följ Global Pride

Per Gustafsson

Ladda ner din guide om Peppol

Vad är Peppol och hur fungerar det? I denna guide får du lära dig mer om Peppol som format och infrastruktur. Enkelt och pedagogiskt.

Basic

Premium

Enterprise