Nya PEPPOL-myndigheter i Singapore och Tyskland

Det europeiska nätverket PEPPOL – för elektronisk handel och e-inköp – vinner ny mark både innanför och utanför kontinentens gränser.
Med ett hjärtligt handslag bekräftades nyligen det avtal som innebär att Singapore inrättar den första PEPPOL-myndigheten utanför Europa.
Parallellt med det beskedet uppger även Tyskland att man väljer PEPPOL.

Avtalet om att etablera en PEPPOL-myndighet i Singapore undertecknades den 21 maj av landets regering och organisationen OpenPEPPOL. Singapore företräds i sammanhanget av utvecklingsorganet IMDA (Infocomm Media Development Authority) som är en lagstadgad styrelse kopplad till regeringen. Överenskommelsen markerades genom ett symboliskt handslag mellan Tan Kiat Haw, exekutiv chef IMDA, och André Hoddevik, generalsekreterare OpenPEPPOL.

Singapore är till ytan Asiens näst minsta land, men som ekonomi utgör man ett centralt nav i området och en tung maktfaktor på den internationella affärsmarknaden. Singapore har den högsta levnadsstandarden i hela Asien och är mätt med BNP det tredje rikaste landet i världen.
Vid tillkännagivandet konstaterade Tan Kiat Haw:
– IMDA är stolta över att vara den senaste PEPPOL-myndigheten, tillika den första utanför Europa och första i Asien. Gemensamma standarder, som PEPPOL, är avgörande för att företag ska kunna dra nytta av en alltmer digital och sammankopplad global ekonomi.
– Genom att anta PEPPOL som nationell e-fakturastandard hjälper IMDA företagen i Singapore att dra nytta av digitaliseringen och bättre positionera sig själva att ansluta till den internationella marknaden, fortsatte han.

Det händer också saker på geografiskt betydligt närmare håll. I Tyskland tog för drygt en månad sedan landets IT-planeringsråd beslutet att PEPPOL-nätverket ska användas för att skicka e-fakturor till myndigheter inom den egna bundesrepubliken.
Tidsplan och detaljer kring genomförandet spikas i oktober.
Det tyska vägvalet ses som en stor delseger i implementeringen av PEPPOL som gemensam fakturastandard.
– Det är fantastiska nyheter, intygar Anderz Petersson som är utredare på Ekonomistyrningsverket (ESV) vilka har uppdraget att följa upp och främja elektronisk handel gällande den svenska statssektorn.
Anderz understryker betydelsen i det här beslutet:
– Tyskland har i dag en e-fakturastandard som heter XRechnung som exempelvis kan hantera UBL-syntaxen som återfinns i den nya europeiska e-fakturastandarden.
– Tidigare hade de ett format som hette ZUGFeRD som var väldigt pdf-inriktat. Det har länge funnits ett motstånd till PEPPOL, men nu har man vänt i sin uppfattning. Tyskland kommer att införa e-faktura på liknande sätt inom offentlig sektor som vi i Sverige och det är en viktig förändring.

Den snabba utbredningen i användandet av PEPPOL är givetvis fördelaktigt för alla kunder till InExchange. Vi är som bekant godkänd accesspunkt i PEPPOL sedan länge och ser till att kundens samtliga dokumenttyper har det stöd som krävs. En anslutning hos InExchange innebär att man alltid skickar den senaste formatversionen via PEPPOL.

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips för att driva ditt företag.

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn

Läs vidare...

Okategoriserad

Dynamisk träffpunkt som skapar möjligheter

Maria Biederbeck
offentlig sektor offentlig sektor
Nyheter

DIGG: Offentlig sektor skickar för få e-fakturor

DIGG uppmanar offentlig sektor att skicka e-faktura. Nu förekommer för mycket papper. Hacer Ok, KAM på InExchange, framhåller att lösningarna finns sedan länge.
Per Gustafsson
Okategoriserad

Gör som InExchange – följ Global Pride

Per Gustafsson

Ladda ner din guide om Peppol

Vad är Peppol och hur fungerar det? I denna guide får du lära dig mer om Peppol som format och infrastruktur. Enkelt och pedagogiskt.

Basic

Premium

Enterprise