Nytt rekord i antalet nystartade företag

Rekordmånga nya företag

Nyföretagandet i Sverige ökar för närvarande i rekordfart.
Enligt statistik från Bolagsverket – som sammanställts av Visma – startades det under årets första halvår över 40 000 nya företag i Sverige.
Det har aldrig tidigare hänt att det registrerats så många nya företag i vårt land under en specifik sexmånadersperiod.

Coronaepidemin är långt ifrån över, men det träder fram allt tydligare tecken på en återhämtning i samhället. I början av sommaren presenterades en kundundersökning, gjord av Vismas affärsbarometer, som visade att 34 procent av Sveriges småföretag identifierat nya affärsmöjligheter under pandemin. Statistiken baserades på svar från sammanlagt 1 454 kundföretag till Visma Advantage.
Nu har det kommit ännu en undersökning med nya hoppfulla siffror.
I det här fallet handlar det om nystartade företag.
Under årets första sex månader registrerades 40 108 nya företag hos Bolagsverket. Det är inte bara en ökning med 9 procent jämfört med motsvarande period ifjol. Det är faktiskt en ökning i rekordtakt. Det har faktiskt aldrig hänt förut att det startats så många nya företag i Sverige under ett enskilt halvår.

Det här positiva beskedet levererades via ett pressmeddelande som Visma skickade ut för drygt två veckor sedan (5 juli). Statistiken kommer från Bolagsverket. Visma lägger sedan ytterligare en hand på informationen för att få fram fler intressanta siffror.
I meddelandet ges Boo Gunnarsson, företagsexpert på Visma Spcs, tillfälle att kommentera den ljusa utvecklingen.
– Eftersom fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag är första halvårets rekordsiffra mycket glädjande. Svenskarna vill starta, driva och utveckla företag, vilket är helt avgörande för att Sverige ska klara sysselsättning och välfärd framöver, säger han.

Nedbrutet på länsnivå avslöjar siffrorna att det är Blekinge som ser den största ökningen. Där är antalet nyregistreringar hela 21 procent större jämfört med första halvåret 2020. Västra Götaland (17 procent), Västerbotten (15 procent) och Östergötland (15 procent) är andra framgångshistorier i den här statistiken. Trenden rent allmänt är positiv på nästan alla håll. Av 21 län är det endast två, Gotland och Norrbotten, som uppvisar minussiffror när man jämför antalet nyetableringar under årets inledande sex månader med första halvåret i fjol.

Visma berättar vidare i pressmeddelandet att det finns omkring en miljon företag registrerade hos Bolagsverket. Merparten av dem är små bolag med upp till nio anställda. Det hänvisas dessutom till en Sifoundersökning i vilken det framgår att var tredje svensk (32 procent) drömmer om att bli egen företagare.
Det är fakta som Boo Gunnarsson menar att man bör beakta.
– Det är viktigt att Sveriges beslutsfattare skapar goda förutsättningar för de nya företagen att växa och utvecklas. Småföretagarna spelar en stor roll för sina kommuners utveckling och intäkter – de skapar lokala arbetstillfällen och var tredje skattekrona kommer från småföretag, säger han.

Om statistiken:
I nyföretagandet räknas de fyra vanligaste företagsformerna aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag. Många enskilda näringsidkare är enbart registrerade hos Skatteverket och finns då inte med i Bolagsverkets statistik.
(källa: www.visma.se)

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips för att driva ditt företag.

Dela denna artikel

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Läs vidare...

Nyheter

Smidiga fakturalösningar lockade storpublik

Möjligheten att samla faktureringen i ett och samla flöde är en utbredd önskan. InExchange har en sådan lösning. Vi berättade om det inför en fullsatt kongresshall.
Nyheter

Viktigt att vara redo för det nya momsdirektivet

Än har inte många hört talas om VAT in The Digital Age. Simon Strandell och Niklas Andersson höll en genomgång under EFH-mässan. Den väckte eko.
Nyheter

En lysande start på EFH-mässan!

Det strålade verkligen om starten på EFH-mässan. Ute sken solen i vår vackra huvudstad och inne lyste förväntningarna.

Ladda ner din guide om Peppol

Vad är Peppol och hur fungerar det? I denna guide får du lära dig mer om Peppol som format och infrastruktur. Enkelt och pedagogiskt.

Basic

Premium

Enterprise