Fastställ målen. Utför jobbet stegvis. Ta hjälp om det behövs.
Och åtnjut fördelarna – vilka det är gott om.
Kort sagt: digitalisera nu.
– Det är mycket enklare än vad många tror, säger Louise Bogren, säljare på InExchange.

Det påtalas med jämna mellanrum att landets små och medelstora företag måste digitalisera mer. Mässan Ekonomi & Företag, som stundar i Kista i nästa vecka (26-27 september), kommer säkert att sprida samma budskap. I programmet återfinns föreläsningar med rubriker som ”Hur digitaliserar du din byrå”, ”Internet 2.0 – nästa steg i den digitala revolutionen” och ”Maxa snacket – led digitalt”.

Men frågan är: får störtskuren av påstötningar rätt slags effekt? Ibland förefaller det som att uppmaningarna snarare hämmar än stimulerar utvecklingen. Den digitala korselden blir så massiv att omställningen upplevs som extremt komplicerad och jobbig.
Louise Bogren, säljare på InExchange, möts ofta av beskrivna oro i sin dagliga kontakt med företrädare för små och medelstora företag. Hon vill avdramatisera omvandlingen som förr eller senare är ofrånkomlig.
– Du behöver inte vara it-tekniker för att hänga med i digitaliseringen, försäkrar Louise med trygg röst och konstaterar:
– Är man lite villrådig, vilket är fullt naturligt, finns alltid stöd att få. Ingen står ensam inför den här förändringen. Digitaliseringen berör alla företag. Känns det krångligt är det bara att vända sig till en bra samarbetspartner. Då får man hjälpen man önskar och känner att man har behov av.

Ni träffar Louise och hennes kollegor i montern (D:22) som InExchange har på Ekonomi & Företag-mässan. Då ges generöst utrymme att få veta hur lätt man går tillväga gällande den digitala processen.
Men Louise bjuder gärna på några tumregler redan i förväg. Det kanske mest primära att starta med är att sätta en plan.
– Det är klokt att först och främst fråga sig: vad är målet med digitaliseringen? Är det att få snabbare betalt? Är det miljövinsten att slippa skicka och ta emot papper? Är det möjligheten att förenkla rutinerna? Jag tror det är ett bra råd att börja där, att slå fast vad man vill uppnå, säger hon.
Med förenklade rutiner menas favören att exempelvis slippa ifrån manuell betalningsbevakning, utskriftshantering och kuvertering. Men, vilket Louise är noga med att poängtera, ändamålet med digitaliseringen är inte att ta bort arbete. Den handlar om att friställa tid till mer affärsutvecklande och, i dess förlängning, vinstdrivande sysslor.
– Oavsett bransch finns det alltid saker att uträtta som gynnar bolagets ekonomi och kunder mer än vad individuella rutiner gör, betonar hon.

En annan tänkvärd grej är att man inte behöver gå all-in direkt. Känns det bekvämare att ta ett steg i taget så varför inte? Huvudsaken är att man kommer i gång.
– Genom att börja någonstans lägger man grunden. Man kan exempelvis inleda med en tjänst som innebär att man digitaliserar utgående fakturor. Sedan är det bara att bygga vidare, resonerar Louise.
Sist men inte minst: skjut inte klivet in i den digitala eran framför er. Det är hög tid att agera. Den 1 april nästa år blir det lag på att alla inköp i offentlig sektor ska faktureras med e-faktura. Louise Bogren menar att det kravet markerar digitaliseringens slutgiltiga övertagande.
– När lagen pekar åt ett håll så vet man. Då är det ditåt vi ska tillsammans, säger hon.

Vill du veta mer? Kontakta
louise.bogren@inexchange.se
Säljare, SMB-segmentet

Ekonomi & Företag, den 26-27 september i Kistamässan, är mötespunkten för ekonomer och företagare. Mässan bjuder på ett högaktuellt program med över 40 talare och har en rad utställare. InExchange är på plats. Ni hittar oss i monter D:22.
För mer information:
Ekonomi & Företag 2018

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips för att driva ditt företag.

Dela denna artikel

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Läs vidare...

InExchange rullar på även i utspridd upplaga

test

Gör som InExchange – följ Global Pride

Info med anledning av covid-19

Skicka din första e-faktura idag!

Kom igång gratis genom att skapa ditt konto hos oss. Det tar bara ett par minuter och sedan är du igång!

Illustration diagram