Prideskulpturen har landat i Malins händer

Malin Jansson från Skara tog chansen.
Hon insåg det värdefulla i att svara – och hon observerade det tjusiga priset.
Malin skrev den vinnande motiveringen på frågan som InExchange ställde i samband med Skövde Pride: ”Vad kännetecknar en inkluderande arbetsplats öppen för alla?”
Nu har Prideskulpturen landat i hennes händer.

InExchange har varit huvudsponsor för Skövde Pridefestival ända sedan starten 2015. Engagemanget tar sig bland annat uttryck i olika kringaktiviteter. I år fanns en särskild tävlingsuppgift i InExchange företagstält på Hertig Johans torg. Närmare bestämt att skriva en motivering som svar på nyss nämnda frågeställning.
I tältet hängde också priset som deltagarna tävlade om.
En exklusiv Pridefigur skapad av konstnären Christina Lindberg.

I floran av ett 40-tal mycket välskrivna bidrag stannade slutligen juryn, efter noga övervägande ska sägas, för raderna som Malin Jansson hade satt på pränt.
Skulpturen har därmed flugit färdigt i Skövde. Svävandet fortsätter i Skara.

Och Malin, ja, hon är såklart jätteglad över att tankarna hon knåpade ihop under tältduken omsattes i ett fint pris. När hon noterade uppgiften bestämde hon sig genast för att teckna ner sina reflektioner om det ämne tävlingsmomentet var fokuserat på.
– Det är en så pass viktig fråga anser jag. Den är så viktig att den skulle behövas synas i varje sammanhang som arbetsfrågor diskuteras. Visst är det bra att den uppmärksammas emellanåt, men jag menar att det inte räcker. Ska vi komma framåt måste det jobbas aktivt på golvet. Vi behöver var och en fundera på vilka värderingar vi bär på. Vilka är vi? Hur vill vi vara?

Malins resonemang återspeglas i hennes vinnande motivering. Sammanfattad i ett koncentrat förmedlar hon fyra konkreta förslag:

  • Låt mångfald i samhället och allas lika värde vara en stående punkt i ordinarie arbetsplatsmöten.
  • Utse ett värdegrundsombud, i stil med ett skyddsombud, som bevakar det här arbetet och ser till att punkter och åtgärder som diskuterats omsätts i praktiken och följs upp.
  • Ha det som arbetsområde för ledningsgruppen. Prata om vilken kultur och attityd som önskas på företaget och ta exempelvis upp det vid introduktion av ny personal.
  • Genomför utbildningar i ämnet. Det finns utbildningar i hbtq-frågor för arbetsplatser. Kunskapscentrum för sexuell hälsa i Göteborg kan rekommenderas.

Malin arbetar på Skara barnmorskemottagning. Där försöker man väva in några av de idéer som hon lyfter fram i motiveringen.
– Vi har inte kommit så långt på alla punkter, men vi har gått utbildningen som jag tar upp. Jag törs säga att vi jobbar aktivt runt dessa frågor. Jag tror att det är en förutsättning. Ska det här göras mer synligt på arbetsplatsen behöver det lyftas upp och diskuteras regelbundet. Först då kan det bli ett riktigt bra resultat, säger Malin.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips för att driva ditt företag.

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn

Läs vidare...

Okategoriserad

Dynamisk träffpunkt som skapar möjligheter

Maria Biederbeck
offentlig sektor offentlig sektor
Nyheter

DIGG: Offentlig sektor skickar för få e-fakturor

DIGG uppmanar offentlig sektor att skicka e-faktura. Nu förekommer för mycket papper. Hacer Ok, KAM på InExchange, framhåller att lösningarna finns sedan länge.
Per Gustafsson
Okategoriserad

Gör som InExchange – följ Global Pride

Per Gustafsson

Ladda ner din guide om Peppol

Vad är Peppol och hur fungerar det? I denna guide får du lära dig mer om Peppol som format och infrastruktur. Enkelt och pedagogiskt.

Basic

Premium

Enterprise