Samarbete kring gemensamt ramverk för samtrafik

Ramverk för samtrafik

OpenPeppol och EESPA har enats om att utöka sin samverkan och med samlade krafter åstadkomma ett gemensamt ramverk för samtrafik.
Deras strategiska avsikt att jobba tätare på området offentliggjordes i veckan i ett pressmeddelande med båda organisationerna som avsändare. 
– Det här är mycket goda nyheter för samtrafiken i Europa, ja, till och med globalt, anser Henrik Möller, ledamot i EESPA och samtrafikansvarig på InExchange.

Operatörernas sammanslutning EESPA, European E-invoicing Service Providers Association, och OpenPeppol, med såväl myndigheter, leverantörer och slutanvändare som medlemmar, arbetar båda för att förenkla utbytet av elektroniska affärsdokument och etablera standarder som fungerar över gränserna.
Men ansträngningarna har hittills skett i stor utsträckning på var sin front.
Det närmande vi nu ser är därför ett efterlängtat steg, Henrik Möller, ledamot av EESPA:s exekutiva kommitté och samtrafikansvarig på InExchange, hoppas att samarbetet främjar möjligheterna till ökad samtrafik eller interoperabilitet som det oftast benämns internationellt.
– Att EESPA och OpenPeppol vill samarbeta mer runt en så viktig komponent som regelverket för samtrafik är väldigt positivt. Genom att vilja kombinera styrkan i sina respektive nätverk kan nu företag, organisationer och myndigheter runt om i hela världen automatisera och effektivisera sin så kallade “supply chain”, menar Henrik.

Blir starkare tillsammans

Alternativet för EESPA och OpenPeppol hade varit att fortsätta i var sitt spår. I pressreleasen framhåller organisationerna att det knappast skulle gagna utvecklingen. Tvärtom vore det högst olyckligt. Parterna betonar i meddelandet vinningen i att idka ett tajtare samarbete:
“Ledarna i båda sammanslutningarna inser att den parallella utbyggnaden av två mycket likartade instanser av samma övergripande interoperabilitetsramverk kommer att skapa förvirring på marknaden och minska effektiviteten. Vi ser ett starkt affärscase i att gå samman och arbeta för ett gemensamt ramverk, baserat på styrning av flera intressenter, liknande den som används för att säkerställa ett öppet, motståndskraftigt och säkert internet.”

Främja bättre CTC-lösning

En viktig bit i samarbetet är att gemensamt följa trenden att regeringar etablerar plattformar för fakturautbyte för kontinuerlig transaktionskontroll (CTC). CTC (Continuous Transaction Control) handlar, enkelt förklarat, om digital momsrapportering. Just nu tenderar flera länder att skapa lokala alternativ. Att skärpa skatteuppföljningen och därigenom åstadkomma ökad affärseffektivitet och godare ekonomisk prestanda är lovvärt i sig, men att utföra det med verktyg som enbart täcker begränsade regionala områden är inte att föredra.
Här har därför EESPA och OpenPeppol förhoppningen att kunna vara behjälpliga genom att inkludera CTC i den interoperabla miljö som redan existerar och eventuellt utvidga nuvarande 4-hörnmodell med ett femte hörn. 
– Eftersom EESPA och OpenPeppol har så bred erfarenhet av bland annat elektronisk fakturering, kan de vara med och ta fram lösningar som fungerar bra för alla parter, förklarar Henrik Möller och menar att det vore ett högst välkommet framsteg.
– I dagsläget är flertalet av CTC-lösningarna endast till för att stödja myndigheterna. Man ser inte alls till företagens behov och utmaningar runt detta, konstaterar han.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips för att driva ditt företag.

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn

Läs vidare...

Nyheter

Smidiga fakturalösningar lockade storpublik

Möjligheten att samla faktureringen i ett och samla flöde är en utbredd önskan. InExchange har en sådan lösning. Vi berättade om det inför en fullsatt kongresshall.
Nyheter

Viktigt att vara redo för det nya momsdirektivet

Än har inte många hört talas om VAT in The Digital Age. Simon Strandell och Niklas Andersson höll en genomgång under EFH-mässan. Den väckte eko.
Nyheter

En lysande start på EFH-mässan!

Det strålade verkligen om starten på EFH-mässan. Ute sken solen i vår vackra huvudstad och inne lyste förväntningarna.

Ladda ner din guide om Peppol

Vad är Peppol och hur fungerar det? I denna guide får du lära dig mer om Peppol som format och infrastruktur. Enkelt och pedagogiskt.

Basic

Premium

Enterprise