Skicka digitalt och få mer tid till företaget

Skicka digitalt Skicka digitalt

En undersökning gjord av Visma visar att 14 procent av landets småföretagare fortfarande skickar pappersfakturor och postar dem som brev.
Den givna uppmaningen till dessa är: övergå till elektroniska fakturor nu. Det kostar mindre, är säkrare och bäddar för snabbare betalning.
– Man sparar dessutom tid och får på så vis mer utrymme att fokusera på företaget, framhåller Louise Bogren, account manager på InExchange.

Boo Gunnarsson, företagarexpert på Visma Spcs, betonar precis som Louise Bogren fördelarna med e-fakturering.
– Att skicka fakturor digitalt är mer hållbart eftersom utsläppen från papper och transporter försvinner. Dessutom är det bättre för företagets ekonomi eftersom man får betalt snabbare, vilket är särskilt viktigt nu när coronakrisen slår hårt mot många små företag, säger han i det pressmeddelande som Visma sände ut under onsdagen.

Drygt tusen småföretagare – 1 038 för att vara exakt – deltog i undersökningen som utfördes i februari. Frågeställningen var följande: Hur skickar du helst dina fakturor? 27 procent svarade att de skickar elektroniskt via sitt bokföringsprogram eller faktureringstjänst. Men allra vanligast är att fakturan mejlas som PDF. 53 procent av de som medverkade i undersökningen sade sig använda den metoden. 14 procent uppgav att de skickar fakturan som brev medan 5 procent valde svarsalternativet ”andra sätt”.

Procentfördelningen får Louise Bogren att skämtsamt utbrista i stridsropet ”Kom igen, småföretagare, it’s 2020 nu – let’s digitalisera!”. Men det finns såklart en seriös underton i hennes uppmaning. Att lägga tid på att frankera, skriva och posta fakturor känns onekligen förlegat, liksom att mejla en PDF (som bara är en bild på en faktura och därför också måste hanteras manuellt) när det finns smidiga digitala lösningar.
– De flesta affärssystem är ju förberedda att antingen skicka fakturorna digitalt direkt i systemet eller via en andrapart. Och det senare är ju inte mer komplicerat än det första. Fakturan skapas fortfarande i systemet. Skillnaden är att det är en andrapart, exempelvis InExchange, som skickar fakturan, konstaterar Louise och tar till en liknelse:
– Det är lite som att du skriver ett vykort och så distribueras det av någon annan. Tänk brevlåda och posten så förstår ni vad jag menar.

Louises förhoppning är att ännu fler småföretagare inser hur mycket frihet det ligger i att slippa manuell hantering och i stället automatisera hela faktureringsprocessen. Samtidigt medföljer alla andra fördelar: snabbheten, säkerheten och inte minst de miljömässiga vinsterna.
– Sedan har vi detta med kravet om obligatorisk e-faktura till offentlig sektor som blev lag under förra året. När beslutsfattarna pekar ut den framtida riktningen är det naturligtvis förnuftigt att börja någonstans i lite enklare skala. Och då är e-fakturan perfekt att starta med, säger Louise Bogren.

Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes via e-post mellan den 10 och 29 februari 2020. Sammanlagt svarade 1 038 småföretag på följande fråga:
Hur skickar du helst dina fakturor?
Elektroniskt, via mitt bokföringsprogram eller faktureringstjänst: 27 procent
Mejlar som PDF: 53 procent
Skickar brev och betalar porto: 14 procent
Annat sätt: 5 procent
Den geografiska spridningen av de svarande motsvarar ett statistiskt urval.

Läs pressmeddelandet från Visma Spcs här:
Var sjunde småföretagare skickar fortfarande pappersfakturor

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips för att driva ditt företag.

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn

Läs vidare...

Riksdagen Riksdagen
Nyheter

Avskaffade kravet ”Ett avgörande steg framåt”

Om en månad behövs inget räkenskapsmaterial i pappersform om det finns digitalt. ”Vi går in i en ny era av digital förvaring” säger Christofer Wiechert på InExchange.
Per Gustafsson
Byggmässa Byggmässa
Nyheter

Byggmässa som också bygger kontaktnät

InExchange besökte under onsdagen mässan Nordbygg. Dagen gav möjlighet att träffa befintliga kunder och samarbetsaktörer på partnersidan, men också skapa nya kontakter.
Per Gustafsson
Fredrik Hanses, InExchange Fredrik Hanses, InExchange
Nyheter

Inspirerande dag på Mötesplats Campus

”Bra möten och bra dialoger”. Det är Fredrik Hanses omdöme om mässan Mötesplats Campus i Östersund som InExchange deltog på i torsdags.
Per Gustafsson

Ladda ner din guide om Peppol

Vad är Peppol och hur fungerar det? I denna guide får du lära dig mer om Peppol som format och infrastruktur. Enkelt och pedagogiskt.

Basic

Premium

Enterprise