Sparade 71 204 kr på mindre än en minut

Inköpsanalys är tjänsten som snabbt och enkelt upptäcker överdebiteringar i fakturaflödet.
Hur det går till har Lennart Wallin, avtalscontroller på Örebro kommun, förevisat på flera mässor i år.
Liveexemplet under Avtalsuppföljning 2018 är väldigt betecknande. Lennart klickade några gånger – och hittade en faktura där leverantören hade krävt 71 204 kronor för mycket. 

InExchange breddar ofta rollen som utställare med att också hålla i någon programpunkt. Vid flera av de mässor som InExchange medverkat på under det senaste året har framträdandet haft rubriken ”E-fakturans dolda potential”. Tonvikten har legat vid nyttan av kvalitativ data. E-fakturan har många fördelar och med en hög andel elektroniska fakturor blir analysen genast mer detaljerad.
Lennart Wallin, till vardags avtalscontroller i Örebro kommun, har medverkat som föreläsare och synliggjort möjligheterna som Inköpsanalysen tillhandahåller genom konkreta exempel utförda i realtid. Lennart har synnerligen god erfarenhet av Inköpsanalys. När han började använda det här verktyget – för mer än två år sedan – tog det honom blott sex minuter att upptäcka att en leverantör hade felfakturerat kommunen med 360 000 kronor.
I dag har han sparat cirka 15 miljoner kronor för Örebro kommuns räkning tack vare att han använder Inköpsanalys som regelbundet redskap.

Ett av nämnda liveexempel genomfördes på Avtalsuppföljning 2018. i Stockholm tidigare i år. På mindre än tio minuter hade han hittat en överdebitering på 71 204 kronor. Konferensdeltagarna kvicknade till en i hast – och undrade om de såg och hörde rätt.
– Folk hajade till. De satt med leenden från öra till öra och tittade på varandra i pur förvåning och frågade sig: ”Vad händer? Är det möjligt?”, konstaterar Mattias Hult, key account manager på InExchange.
Styrkan med Inköpsanalys kunde knappast redovisas tydligare.
– Lennart utgick i liveexemplet från icke betalda fakturor eftersom det är lättare att få leverantörerna att fakturera om än att kreditera. Sedan kontrollerade han fakturaraderna för överpris de senaste 22 dagarna, berättar Mattias och fortsätter:
– När Lennart hade fått fram 173 fakturarader exporterade han dem till Excel där han jämförde det som debiterats mot katalogpriset. Mellanskillnaden i liveexemplet landade på 71 204 kronor.

Uträkningen imponerade stort på åhörarna. Moderatorn Björn Bergström beskrev effekten i exemplet som ”magi” och förmodade, i en spontan gissning, att tjänsten är dyr att implementera och att det är höga trösklar att ta sig över innan allting fungerar.
Mattias Hult konstaterar roat:
– Lennarts svar var iskallt. Han sa kort och gott: ”Nej”.
Så säker kan man vara när man vet hur bra tjänsten är.

 

Vill du veta mer om den här tjänsten?
Registrera dig till något av våra webinar om Inköpsanalys.

Datum: 11/10, 25/10, 8/11, 22/11, 6/12.
Kl. 10:00-10:30 gäller för samtliga webinar.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips för att driva ditt företag.

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn

Läs vidare...

Okategoriserad

Dynamisk träffpunkt som skapar möjligheter

Maria Biederbeck
offentlig sektor offentlig sektor
Nyheter

DIGG: Offentlig sektor skickar för få e-fakturor

DIGG uppmanar offentlig sektor att skicka e-faktura. Nu förekommer för mycket papper. Hacer Ok, KAM på InExchange, framhåller att lösningarna finns sedan länge.
Per Gustafsson
Okategoriserad

Gör som InExchange – följ Global Pride

Per Gustafsson

Ladda ner din guide om Peppol

Vad är Peppol och hur fungerar det? I denna guide får du lära dig mer om Peppol som format och infrastruktur. Enkelt och pedagogiskt.

Basic

Premium

Enterprise