Trots att Svefaktura är Sveriges mest använda fakturaformat får det inte längre skickas företag emellan i Peppols nätverk.
Flera svenska fakturaoperatörer – däribland InExchange – tycker att det är olyckligt. Genom att stänga ute Svefaktura finns risken att Peppol inte används så mycket som det borde.
– Det vore synd. Peppol är ett suveränt transportsätt värt att utnyttjas mer i stället för mindre, anser Henrik Möller, samtrafikansvarig på InExchange.
Beslutet att Svefaktura 1.0 inte får förekomma i Peppols nätverk hör ihop med lagen som trädde i kraft den 1 april 2019 och som säger att alla inköp i offentlig sektor ska faktureras med e-faktura enligt en europeisk norm (EN-16931).
Den normen uppfylls bland annat av Peppol BIS Billing 3.
Sedan 1 april i år är också Peppol BIS Billing 3 det enda format som DIGG (Myndigheten för digital förvaltning) tillåter i Peppol. Det vill säga det gemensamma internationella nätverk för elektroniska inköp som startades som EU-projekt och numera även innefattar andra världsdelar.
Inget förbud för Svefaktura
I egenskap av Peppol Authority (svensk Peppolmyndighet) äger DIGG rätt att bestämma formatfrågan. DIGG, och det tekniska kansliet SFTI, har avvecklat Svefaktura som rekommenderad standard och ser helst att man slutar att använda det formatet fortast möjligt.
Det vilseledande i sammanhanget är att direktiven uttrycks så kategoriskt att det lätt uppfattas som att Svefaktura inte får användas alls längre. Självklart får man fortsatt använda Svefaktura om man vill. Kravet om Peppol BIS Billing 3 gäller enbart fakturering till offentlig sektor, men DIGG får det olyckligtvis att låta som det innefattar all fakturering.
– När vi operatörer, som träffas på NEA:s operatörssamverkan, fick nys om att Svefaktura inte skulle rekommenderas längre påtalade flera av oss att det borde framgå tydligt i text att Svefaktura fortfarande får användas. Men vi tycker att det hörsammats dåligt. Texten justerades lite grann, men är alltjämt lätt att misstolka, menar Henrik Möller.
NEA (Nätverket för Elektroniska Affärer) är operatörernas intresseorganisation. Henrik är ordförande för organisationens arbetsgrupp för operatörssamverkan. Henrik är likaså styrelseledamot i EESPA (European E-invoicing Service Providers Assocation) och diskuterar kontinuerligt fakturaformat, och andra närbesläktade frågor, även på det internationella planet.
”Det viktigaste är att företag skickar fakturorna elektroniskt – vilket format de väljer är av underordnad betydelse”
Henrik Möller, samtrafikansvarig, InExchange
Onödigt hinder
Det Henrik reagerar starkast över, i det här fallet främst i rollen som representant för operatören InExchange, är att myndigheterna stänger ute Svefaktura från Peppol när ett fortsatt nyttjande kunde hjälpt till att öka trafiken i det här internationella nätverket. Generellt är det inga svenska operatörer som längre rekommenderar Svefaktura vid nya installationer och integrationer – man förordar Peppol BIS Billing 3 – men samtidigt är det ingen som säger stopp och belägg för förstnämnda beprövade format.
Alla vet att det fortfarande är landets mest använda fakturaformat.
– Är man kund till InExchange behöver man inte ge sig in i uppgraderingar och byten. En av våra nyckeluppgifter är att konvertera format över till gällande format. Vi löser alltid den biten, understryker Henrik Möller, men även om kundstocken hos den egna arbetsgivaren inte drabbas dämpar det inte kritiken.
– Att Peppol BIS Billing 3 ska vara det allena rådande formatet i offentlig sektor kan jag köpa, men att förbjuda företag från att använda Svefaktura för B2B (business-to-business) i Peppols nätverk är bara ett sätt att skapa onödiga hinder. Det viktigaste är att företag skickar sina fakturor elektroniskt. Vilket format som sedan används är av underordnad betydelse, resonerar Henrik och tillägger:
– Man kunde tagit hänsyn till hur användandet verkligen ser ut och skapat en lösning som fungerar för flera parter. Nu blev det ett beslut som känns onödigt byråkratiskt. Jag tror att alla parter hade tjänat på lite större lyhördhet och samarbetsvilja.
Olycklig renodling
Inskränkningen betyder nu att fakturor som tidigare skickats i Peppol i stället skickas via vanlig samtrafik. Peppol riskerar att bli dåligt utnyttjat och det är i så fall Henrik Möller den förste att beklaga.
– Peppol är smidigt, säkert och effektivt. Dessutom är format, svarstider och så vidare överenskommet från början. Det är riktigt bra på alla sätt, framhåller Henrik.
Viljan att förmå alla att använda en och samma europeiska standard kunde dock kombinerats med viss flexibilitet.
– Kontentan av det här beslutet är att Peppol renodlas och bara hanterar offentlig trafik. Det är beklagligt om vi får den utvecklingen med tanke på den potential som Peppol erbjuder, avslutar Henrik.