Svag koll på inköpen kostar miljarder

Inköpen inom offentlig sektor steg under förra året med fem procent till rekordhöga 822 miljarder kronor. Men en viss del av dessa skattepengar skulle gå att spara – och använda på ett klokare sätt.
– Kostnaderna skulle gå att sänka med upp emot 10 procent genom bättre uppföljning och högre effektivitet. Det handlar därmed om över 80 miljarder kronor av skattebetalarnas pengar varje år, säger Fredrik Tamm, expert på offentliga marknaden och grundare av konsultföretaget Double Check, till Dagens Industri.

Simon Strandell, produktägare på InExchange, menar att den växande kostnadsbilden borde vara en väckarklocka – och att tjänsterna som ger fullödig kontroll är befogade.
– Här ser vi faktiskt 80 miljarder anledningar till att ha kontroll på sina inköp. Inköpsanalys och avtalsuppföljning är en viktig pusselbit i den offentliga verksamheten, anser Simon Strandell och redovisar ett exempel som InExchange träffat på:
– I en analys av en svensk kommuns inköp mot avtalad prislista upptäckte vi mer än 190 000 artiklar som var överprisade med totalt 800 000 kronor. De överprisade artiklarna var utspridda på över 3 000 fakturor.

I rapporten, som Tamms bolag slutfört i dagarna, finns de faktiska inköp som gjordes av landets myndigheter, kommuner och landsting under 2016. Tidningen Dagens Industri har fått chansen till en förhandstitt på genomgången. Totalt landar notan för inköpen på 821,9 miljarder kronor. Beloppet är något mindre än vid motsvarande rapport i fjol, men det är ändå en ny toppnotering eftersom fjolårssiffran reviderades nedåt i efterhand.
Kort sagt: den offentliga sektorn handlar mer än någonsin.
– Sveriges befolkning liksom ekonomi växer. Det gör att medborgarnas samlade behov av offentlig service och tjänster ökar. Det är också en rad andra faktorer, inklusive ökade kostnader för mottagandet av nyanlända, som bidrar till att vi såg rekordsiffror 2016, konstaterar Fredrik Tamm i Dagens Industris artikel.

Det totala värdet av den offentliga marknadens affärer ökade förra året med 5,5 procent. I kronor räknat var det en ökning med 43 miljarder jämfört med året innan. Och det är många som är med och krigar om penningarna. Den offentliga sektorn gjorde under fjolåret affärer med sammanlagt 212 519 unika leverantörer.
Tre av de fyra största leverantörerna återfanns på bygg- och anläggningssidan som också utgjorde största enskilda bransch. Ettan på leverantörslistan, byggbolaget Peab, fakturerade ensamt cirka 12,4 miljarder kronor under förra året. Även inom vård och omsorg sticker inköpen iväg. I synnerhet personaluthyrningen av bland annat läkare och sjuksköterskor har blivit en dryg bit. I det fallet steg kostnaderna i fjol med 24 procent.

Ökningen är många gånger oundviklig, men Fredrik Tamm menar att kontrollen är för dålig. Han har tidigare framfört kritik om slöseri och ineffektivitet vid offentliga upphandlingar och önskar att regeringen agerar.
– Regeringen borde kalla samman en insatsstyrka, bestående av experter på inköp från både privat och offentlig sektor, som kan kliva in och göra punktinsatser och komma med förslag som kan införas för att förbättra inköpen. Besparingspotentialen är mycket stor, säger han till Dagens Industri.

Länk: http://www.di.se/nyheter/80-miljarder-till-spillo-varje-ar/

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips för att driva ditt företag.

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn

Läs vidare...

Okategoriserad

Dynamisk träffpunkt som skapar möjligheter

Maria Biederbeck
offentlig sektor offentlig sektor
Nyheter

DIGG: Offentlig sektor skickar för få e-fakturor

DIGG uppmanar offentlig sektor att skicka e-faktura. Nu förekommer för mycket papper. Hacer Ok, KAM på InExchange, framhåller att lösningarna finns sedan länge.
Per Gustafsson
Okategoriserad

Gör som InExchange – följ Global Pride

Per Gustafsson

Ladda ner din guide om Peppol

Vad är Peppol och hur fungerar det? I denna guide får du lära dig mer om Peppol som format och infrastruktur. Enkelt och pedagogiskt.

Basic

Premium

Enterprise