Svävande pris som hyllar Pride

Mänsklighet är det stående temat i Christina Lindbergs skapande.
Hjokonstnärinnan uttrycker det bland annat i sina svävande figurer – och lagom till Skövde Pride kommande helg har hon skulpterat ett specialexemplar.
Den gestalten – i sina färgglada pridestrumpor – är lika med det pris som festivalens huvudsponsor InExchange satt upp och som besökarna i företagets tält på Hertig Johans torg har chans att vinna.

Skövde Pridefestival anordnas för att synliggöra mångfald av uttryck i samhället och verka för allas lika värde, delaktighet, gemenskap och trygghet.
Årets evenemang, som hålls på fredag och lördag (27-28 september), blir det fjärde i ordningen med föreningen Pride Skaraborg som arrangör. Lika många gånger har Skövdeföretaget InExchange ställt upp som festivalens huvudsponsor.

Främsta motivering vinner
InExchange vill i sin tur uppmärksamma vikten av tillåtande värderingar och ett fördomsfritt klimat i yrkesvardagen. I företagets tält på torget får besökarna möjlighet att svara på frågan: ”Vad kännetecknar en inkluderande arbetsplats öppen för alla?”
Den besökare som i juryns tycke knåpar ihop främsta motiveringen vinner svävaren som Christina Lindberg skapat exklusivt för Skövde Pride.
– Jag är stolt över att få vara representerad i det här sammanhanget, säger hon.

Viktig manifestation
Skulpturen är gjord av stengodslera och hänger i en fallskärmsliknande duk. Om den stiger uppåt eller faller nedåt ligger i betraktarens ögon. Det viktiga, för Christina, är att figuren utstrålar en lätthet och friheten att få vara den man vill och önskar.
– Det är värden jag förknippar med Pride, menar hon och betonar att i en tid när intolerans och diskriminering verkar öka är arrangemanget viktigare än någonsin.
– Jag tänker att det ska vara en manifestation, att det är en festival som ska fira framgångarna som nåtts när det gäller mänskliga rättigheter och allas rätt att älska vem man vill, att vara den man vill. Men i dag är festivalen också allt viktigare för att försvara dessa rättigheter. Det hade man inte trott för tio år sedan, konstaterar hon.

På väg – någonstans
Oron för den ökade polariseringen är påtaglig i vårt samhälle i dag. Som motvikt kan det därför vara skönt att landa i något behagligt och fantasifullt. Det är en lisa för själen att skåda Christinas alster och filosofera över deras färdriktning. Inte ens Christina själv har något klart svar.
– Oavsett om skulpturerna klättrar, gungar, sitter på en kant, eller vad det nu må vara, lämnar de nästan alltid fast mark under fötterna för att bäras fram i luftrummet.
Hon funderar någon sekund och vidareutvecklar:
– Ett tag skulpterade jag klättrande kvinnor. I mina ögon uttryckte de hopp. De förmedlade även en känsla av sinnesstämning. Från vemod till glädjefnatt.
Svävaren vars framtida ägare ännu så länge är okänd kan säkert väcka liknande reaktioner. Det tycker Christina bara är spännande. Fast hon inflikar snabbt:
– Det är viktigt att figuren inte ger en känsla av sorg. Jag vill att den ska uppfattas som lättsam. Att den är på väg att lyfta.

Hålla i och hålla ihop
Skapelsen symboliserar dessutom mycket annat. Ett exempel, som konstnärinnan själv föreslår, är hållbarhet. Det ordet behöver inte nödvändigtvis vara knutet till miljöfrågor. Det kan även handla om social hållbarhet.
Vidare pekar hon på en annan detalj som också kan appliceras på livet i stort. Närmare bestämt trådarna som figuren hänger i.
– Klipps de av trillar skulpturen till golvet med ett brak, inser Christina och gör följande parallell:
– Trådarna är sköra, kanske till och med skörare än vi vill tro, när det kommer till rättigheter, normalitet och vad som är vad. Framstegen som vunnits är inte allom givna. Det gäller att hålla i.
Det gäller även att hålla ihop. Är det något Prideparaden verkligen förmedlar så är det sammanhållning. Vi pratar gemenskap, glädje och styrka. I en färgstark kompott.

Läs mer om:
Skövde Pridefestival: http://skovdepride.se/
Christina Lindberg: www.chrilin.se/

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips för att driva ditt företag.

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn

Läs vidare...

Okategoriserad

Dynamisk träffpunkt som skapar möjligheter

Maria Biederbeck
offentlig sektor offentlig sektor
Nyheter

DIGG: Offentlig sektor skickar för få e-fakturor

DIGG uppmanar offentlig sektor att skicka e-faktura. Nu förekommer för mycket papper. Hacer Ok, KAM på InExchange, framhåller att lösningarna finns sedan länge.
Per Gustafsson
Okategoriserad

Gör som InExchange – följ Global Pride

Per Gustafsson

Ladda ner din guide om Peppol

Vad är Peppol och hur fungerar det? I denna guide får du lära dig mer om Peppol som format och infrastruktur. Enkelt och pedagogiskt.

Basic

Premium

Enterprise