Sverige ska leda den digitala utvecklingen

Sverige ska inte bara hänga med i den digitala utvecklingen.
Vårt land ska vara ledande på området.
– Det är viktigt för vårt samhälle, deklarerar bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP).

Kvalitetsmässan som pågått från tisdag till torsdag den här veckan i Göteborg har haft ”Det nya Sverige” som tema. Det har satt sin prägel på evenemanget. Digitalisering, innovationer och verksamhetsutveckling har utgjort det givna blickfånget.
I och med inriktningen på digital affärskommunikation är InExchange ett utmärkt exempel på hur man tar tillvara på teknikens alla möjligheter. Lyssnar man på Digitaliseringsrådet, som instiftades i våras, är det exakt rätt väg att gå. Den som driver på den digitala utvecklingen åtnjuter förmånen att öppna nya dörrar.

Digital strategi

Sverige ska, enligt rådets sammankallande regeringsrepresentant Peter Eriksson, vara en sådan pådrivare. Det är därför rådet har bildats. Syftet är att etablera en klok strategi för digitalisering och utnyttja expertkunskap för att infria uttalad målsättning.
– Transformationen av hela samhället, som sker i dag, styrs i hög utsträckning av tekniken och stora företag. Lagstiftningen hänger ofta inte med, konstaterar Peter under en öppen paneldebatt – med delar av Digitaliseringsrådet på plats – och använder iakttagelsen han gjorde på Hitachis huvudkontor i Tokyo för att beskriva situationen:
– Företaget har ”The future is open for suggestion” som slogan. Det är en bra formulering, men ska man ta den på allvar måste man också lägga förslag. Vad ska den nya tekniken användas till? Vilka ska få del av den? Hur styr vi utvecklingen så att detta inte drar i väg på ett sätt som vi inte vill?
– Om politiken ska kunna ta ett större ledarskap och ansvar för framtiden måste vi vara beredda att lära oss och förstå det som händer bättre. Och ska man kunna förstå är det förståndigt att ta hjälp av dem som är kunnigast på området. Det är därför Digitaliseringsrådet inrättats. I rådet har vi samlat några av dem som kan frågan bäst och som bevakar olika segment, tillägger Peter.

Utmaningar

Bostads- och digitaliseringsministern lyfter fram mobiltelefonsystemet och forskningsframstegen inom artificiell intelligens som bevis på att Sverige verkligen kan vara vägvisare i den digitala sfären. Bland annat presenterade Knut och Alice Wallenbergs stiftelse i veckan en satsning inom AI, på 1,6 miljarder kronor, som innebär att universitet och forskare får resurser att bibehålla Sveriges tätposition på området.
Men andra delar av samhället släpar efter. Kvalitetsmässan har främst den offentliga sektorn som spelplan och här finns det, menar Peter Eriksson, större utmaningar.
– Mitt ansvar är främst infrastrukturen och att ha ett övergripande perspektiv för dessa frågor. Digitaliseringsrådet ska hjälpa mig att trycka på för att åstadkomma förändring. Inte minst inom offentlig sektor, säger han och berättar att man vid rådets nästa möte kommer att träffa civilminister Ardalan Shekarabi (S).
– Vi ska lyssna på vad han vill med den nya myndighet han tänker skapa. Det gäller att det blir något bra och effektivt, resonerar Peter.
– Sedan vill vi veta vad han tänker göra för att offentlig sektor ska klara utmaningarna som ligger i strukturen vi har i Sverige. Våra myndigheter och kommuner är självstyrande i stor utsträckning, men vi behöver samtidigt ett centralt perspektiv och ett ledarskap för att förändringar ska slå igenom med stor kraft och hygglig hastighet, anser bostads- och digitaliseringsministern.

 


Fakta Digitaliseringsrådet
Digitaliseringsrådet har i uppgift att främja genomförandet av regeringens digitaliseringspolitik och består av tio personer under ledning av bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson.
Rådets medlemmar:
Anna Felländer, digitaliseringsekonom
Jan Gulliksen, vice rektor KTH, professor människa-datorinteraktion
Darja Isaksson, digital strateg
Åsa Zetterberg, sektionschef på avdelningen för digitalisering på SKL
Ann Hellenius, CIO Stockholms stad
Jeanette Andersson, rådgivare och affärsängel, Malmö Stads företagsinkubator Minc
Sara Mazur, forskningschef Ericsson
Charlotte Brogren, generaldirektör Vinnova
Martin Linder, förbundsordförande fackförbundet Unionen
Nicklas Lundblad, public policy och statliga relationer, Google

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips för att driva ditt företag.

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn

Läs vidare...

Okategoriserad

Dynamisk träffpunkt som skapar möjligheter

Maria Biederbeck
offentlig sektor offentlig sektor
Nyheter

DIGG: Offentlig sektor skickar för få e-fakturor

DIGG uppmanar offentlig sektor att skicka e-faktura. Nu förekommer för mycket papper. Hacer Ok, KAM på InExchange, framhåller att lösningarna finns sedan länge.
Per Gustafsson
Okategoriserad

Gör som InExchange – följ Global Pride

Per Gustafsson

Ladda ner din guide om Peppol

Vad är Peppol och hur fungerar det? I denna guide får du lära dig mer om Peppol som format och infrastruktur. Enkelt och pedagogiskt.

Basic

Premium

Enterprise