Unident AB tilldelas InExchange Miljöpris!

InExchange Miljöpris ges till företag i InExchange Network som på ett eller annat sätt har gjort särskilda åtgärder för att minska sin och andras pappersförbrukning.

I år går det till Unident i Falkenberg, som har dubblat andelen e-fakturor sedan de började skicka alla sina fakturor via InExchange Network i mars 2014. På så vis kunde de hitta många e-fakturamottagare bland sina leverantörer som tidigare hade fått pappersfakturor från dem.

Motiveringen till Unidents vinst lyder: Genom ett aktivt digitaliseringsarbete av sin fakturahantering har Unident bidragit till ett mer hållbart samhälle.

Unident AB skickar nu 60% e-fakturor. Sedan mars 2014 har de inte bara sparat miljö, utan även sparat 106 301 kronor i portopengar, och mer än tre gånger så mycket i administrationskostnader.

”Vi loggar in på InExchange Network och tittar då och då om våra kunder kan ta emot e-faktura. Om det inte är möjligt för dem ännu kan de ändå ofta ta emot en pdf.”, säger Annica Olsson, ekonomiassistent på Unident.

De som inte kan ta emot e-faktura har fått pdf-fakturor via mail och i sista hand på papper. Men även pappersfakturorna har blivit miljövänligare än tidigare.

”Innan vi skickade e-fakturor, pdf och pappersfakturor via InExchange så postade vi dem själva. Detta innebar att fakturor som skulle utomlands postades och transporterades ifrån Sverige. Nu skrivs fakturorna ut och postas i det land de levereras till, och det är ju en liten miljövinst i sig”, säger Roger Fredman, logistikchef på Unident.

Men att skicka e-fakturor istället för pappersfakturor är inte det enda Unident gör för miljön.

”Vi jobbar mycket med miljömedvetna val, till exempel vid val av transporter. Transporter av varor är något som har stor miljöpåverkan, och det är ofrånkomligt när man säljer fysiska produkter. Därför är det extra viktigt att se sig om efter miljövänliga alternativ.”, säger Roger Fredman,.

Unident startades 1992 av tandläkarsönerna Marcus och Christian Nordvall. De är en av Nordens största återförsäljare inom dental utrustning och erbjuder även IT-lösningar för dentalvården. Unident har kontor i tre länder och har sitt huvudkontor i Falkenberg. Cirka 120 personer arbetar inom koncernen.

InExchange Miljöpris har tidigare gått till Svevia, Swedol och Maskinfirma Glaj.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips för att driva ditt företag.

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn

Läs vidare...

Okategoriserad

Dynamisk träffpunkt som skapar möjligheter

Maria Biederbeck
offentlig sektor offentlig sektor
Nyheter

DIGG: Offentlig sektor skickar för få e-fakturor

DIGG uppmanar offentlig sektor att skicka e-faktura. Nu förekommer för mycket papper. Hacer Ok, KAM på InExchange, framhåller att lösningarna finns sedan länge.
Per Gustafsson
Okategoriserad

Gör som InExchange – följ Global Pride

Per Gustafsson

Ladda ner din guide om Peppol

Vad är Peppol och hur fungerar det? I denna guide får du lära dig mer om Peppol som format och infrastruktur. Enkelt och pedagogiskt.

Basic

Premium

Enterprise