Upptäck e-fakturans dolda potential

E-faktura är mycket mer än bara ett behändigt underlag för transaktioner.
Det är ett mångfacetterat verktyg som öppnar nya horisonter.
Anders Jonsson, ekonomichef på InExchange, tipsar här om e-fakturans dolda potential.

De direkta förbättringar som e-faktura ger, som mindre manuell hantering, minskad pappersförbrukning och blixtsnabb fakturatrafik, är uppenbara och något som de allra flesta är medvetna om. Därför känns heller inte steget att övergå till e-faktura som ett svårartat val. Snarare en logisk följd av utvecklingen som pågår.
– Fördelarna utöver den påtagliga nyttan blir allt tydligare. Det handlar inte längre bara om att spara papper och kostnader. Det handlar mer och mer om nya tjänster och funktioner som e-fakturan öppnar för. Det är informationen i fakturorna som är intressant och som skapar möjligheter, säger Anders Jonsson.

Anders är ekonomichef på InExchange i Skövde som är verksamt inom digital affärskommunikation. Han lyfter gärna fram e-fakturans alla inneboende egenskaper. E-fakturan är ett säkerhetsredskap, ett analysunderlag, en flexibel transaktionsmetod, en kontrollinstans, ja, det är ett instrument med oändlig kapacitet.
– Ju mer man nyttjar e-faktura desto mer inser man vilken potential som finns, konstaterar Anders Jonsson och styrker påståendet med tre konkreta exempel:

Möjliggör för inköpsanalys:
– Det detaljerade innehållet i e-fakturan bildar underlag för en effektiv inköpsanalys och ger förutsättningar för bättre kontroll och uppföljning av avtalstrohet. Datan kan också ge information angående bestämda tidsperioder. Genom att ändra framåt och bakåt i tiden får man fram jämförbara tal för analyser och prognoser. Det går snabbare att se felaktigheter och avvikelser tack vare att siffrorna visas i realtid. Det är en oerhörd fördel jämfört med tidigare sits då man tvingades basera sina beslut på historiska data.

Ger utrymme för dynamiska rabatter:
– E-fakturans snabbare hantering ger förutsättningar för olika typer av nya realtidstjänster. Till exempel att erbjuda kassarabatter räknat från fakturadatumet ända fram till betaldatum. Det vill säga den tillämpning som på fackspråk benämns dynamic discounting. Och vad vinner man på det? Väldigt mycket vill jag hävda. Det förbättrar leverantörens likviditet, det ger möjlighet att förbättra det ekonomiska resultatet både för köpare och leverantör och stärker relationen.

Bäddar för automatisk bokföring:
– Tack vare att e-fakturan innehåller så mycket information kan man generera ett färdigt konteringsförslag vilket skapar möjligheter till automatisk bokföring. Ju högre kvalitet på datan desto mer kan man göra med den. Exempelvis analyser, effektivare likviditetsplanering och kravhantering.

Ovanpå förutsättningarna i nuläget ska också läggas en uppåtgående utvecklingskurva som understryker det faktum att e-fakturan breder ut sig med en väldig fart. Enligt Billentis årliga rapport, sammanställd av analytikern Bruno Koch, skickas det 500 miljarder elektroniska fakturor globalt varje år. I Sverige berättar statistik från NEA, Nätverket för Elektroniska Affärer, att den inhemska tillväxttakten för e-fakturor ligger på åtta-nio procent per år.
E-fakturan tar således över allt mer och det är lätt att begripa varför.
Potential och tillväxt är alltid goda lekkamrater.

Läs om Inköpsanalys

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips för att driva ditt företag.

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn

Läs vidare...

Okategoriserad

Dynamisk träffpunkt som skapar möjligheter

Maria Biederbeck
offentlig sektor offentlig sektor
Nyheter

DIGG: Offentlig sektor skickar för få e-fakturor

DIGG uppmanar offentlig sektor att skicka e-faktura. Nu förekommer för mycket papper. Hacer Ok, KAM på InExchange, framhåller att lösningarna finns sedan länge.
Per Gustafsson
Okategoriserad

Gör som InExchange – följ Global Pride

Per Gustafsson

Ladda ner din guide om Peppol

Vad är Peppol och hur fungerar det? I denna guide får du lära dig mer om Peppol som format och infrastruktur. Enkelt och pedagogiskt.

Basic

Premium

Enterprise