Utveckla och utvecklas hos InExchange

Utmanande. Utvecklande. Lärorikt. Och framför allt grymt kul.
Så ser Alexander Ahl och Erik Ljung på sitt första år på utvecklingsavdelningen på InExchange.
– Man lär sig något nytt varje dag, framhåller de med eftertryck.  

Vad gör man på utvecklingsavdelningen på InExchange?
– Vi arbetar väldigt teamorienterat. Alla har sina delområden. Alexander jobbar exempelvis med arkitekturdelen och har i princip koll på hela plattformen. Jag arbetar med en del där jag jobbar mer direkt mot våra kunder. (Erik)
– Arkitektteamet, som jag ingår i, startades i oktober 2016. Syftet med teamet är att vi ska kunna bygga och utveckla vår plattform rent tekniskt och arkitektoniskt exakt så som vi vill. Vi testar och undersöker olika typer av tekniker och tillvägagångssätt och har relativt fria händer. Jag tycker det är superkul. Vilket gäller jobben på utvecklingsavdelningen överlag. All programmering och utveckling är kreativt. Du är alltid en slags problemlösare. (Alexander)

Kan ni nämna någon het teknik för dagen som ni jobbar med kontinuerligt?
– Det är väl microservices om man ser i det stora perspektivet. Problemen vi löser är ofta oerhört tekniskt fokuserade. Eller så löser man en del i ett större problem. Till exempel genom att bryta ut våra tjänster i microservices. Det är en slags separering av alla tjänster. Man utgår från businessen i företaget och bygger en mjukvara som gör att man enkelt kan skala ut det med hårdvara. Därmed slipper man utveckla mer grejer bara för att det bildas mer datavolym. Meningen är ju att det ska vara så enkelt som möjligt att underhålla. Sedan är det ett sätt att utöka tillgängligheten på tjänsterna. Vi ska sträva efter 100-procentig tillgänglighet. (Alexander)

”När man känner ’VAD svårt DETTA
ÄR’ och man ändå LYCKAS LÖSA DET
TILL SLUT – DÅ ÄR DET SOM ROLIGAST”


När känner man störst tillfredsställelse i jobbet som programmerare?
– Det är när man först känner ”vad svårt detta är” och ändå lyckas lösa det till slut. Då är det som roligast. Sedan är det roligt att inte bara skriva kod för att lösa problem, utan att göra det utifrån utgångspunkten: hur skriver vi en bra kod för att lösa problem som kan leva kvar i systemet en längre period? Det ligger en häftig utmaning i att bygga bra lösningar som håller över tid. (Erik)

Får en hungrig programmerare sitt lystmäte tillgodosett på InExchange?
– Absolut. Man får jobba med en stor kodbas och plattform. Det går helt enkelt inte att ha koll på allt. Man har alltid möjlighet att lära sig en ny del av systemet. Vilket givetvis är intressant. Jobbet täcker in väldigt mycket. (Erik)

Ni har något på utvecklingsavdelningen som heter ”Fun Friday”. Vad är det?
– Syftet med ”Fun Friday” är att man ska förbättra sin förmåga som utvecklare, att låta nya tekniker och andra programmeringsspråk, än dem vi använder här, hamna i förgrunden. Grejen är att vässa sina kunskaper under roliga former och hålla den kreativa ådran i gång. (Alexander)

Sitter ni och spånar med programmering även på fritiden?
– Så är det ju. Det finns alltid något roligt att hitta på hemma. ”Fun Friday” är kul på så vis att du kan fördjupa dig i en idé du bollat med hemma vid din egen dator. En idé som även kan vara till nytta i jobbet. (Erik)
– Det behöver inte heller vara frågan om att bara sitta och programmera. Tiden kan lika gärna användas till att titta på en föreläsning. Eller läsa en bok. Det ska vara yrkesrelaterat, men inte nödvändigtvis något som vi gör här på InExchange. (Alexander)

”Vill du jobba med en stor webb
och vara delaktig i att utveckla
en existerande plattform? Sök!”


Hur skulle ni vilja summera ert första år på InExchange?
– Jag har fått mer ansvar och jobbat med andra delar av systemet. Jag har också fått ta itu med problem som känts jättestora, men som gått att lösa. Samtidigt har man lärt sig mer om hur man utvecklar bra system och skapar lösningar som håller i längden. (Erik)
– Jag jobbade tre år innan på en IT-avdelning på ett annat företag. Jag började här av den anledningen att jag behövde lite mer utmaning. Det har också känts att man lärt sig något nytt varje dag. Det har varit ett utmanande och positivt år. (Alexander)

Vad skulle ni säga till dem som sett en utannonserad tjänst på InExchanges utvecklingsavdelning och kanske funderar på att söka?
– Vill du jobba med en stor webb och vara delaktig i att utveckla en existerande plattform? Då behöver du inte tveka. Sök. (Erik)
– Tycker man det är lockande med stora distribuerade system som uppfyller sakerna som jag sa innan, om skalbarhet, tillgänglighet och underhållbarhet, då skulle jag säga att det är högst intressant. Då ska man söka – för det är det vi jobbar med! (Alexander)

Sugen att jobba hos oss? Här hittar du lediga tjänster:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips för att driva ditt företag.

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn

Läs vidare...

Okategoriserad

Dynamisk träffpunkt som skapar möjligheter

Maria Biederbeck
offentlig sektor offentlig sektor
Nyheter

DIGG: Offentlig sektor skickar för få e-fakturor

DIGG uppmanar offentlig sektor att skicka e-faktura. Nu förekommer för mycket papper. Hacer Ok, KAM på InExchange, framhåller att lösningarna finns sedan länge.
Per Gustafsson
Okategoriserad

Gör som InExchange – följ Global Pride

Per Gustafsson

Ladda ner din guide om Peppol

Vad är Peppol och hur fungerar det? I denna guide får du lära dig mer om Peppol som format och infrastruktur. Enkelt och pedagogiskt.

Basic

Premium

Enterprise