Växla till e-faktura i höst!

Här kommer ett förslag laddat med oslagbara fördelar.
Skrota pappersfaktureringen och övergå till e-faktura i stället.
– E-fakturan är enklare, avsevärt billigare och mycket bättre för miljön, framhåller Mårten Köllerström, vd på InExchange.

Väldigt många har insett att e-fakturan vinner över pappersfakturan i alla hänseenden, men några skickar fortfarande på det gamla traditionella sättet. Många gånger bottnar det i osäkerhet och att man inte tror sig om att bemästra tekniken.
Mårten Köllerström menar dock att oron är obefogad.
– Det som tidigare var en teknisk fråga är inte en teknisk fråga längre. I nio av tio affärssystem finns våra tjänster redan tillgängliga. Tekniskt sett är det snarare bökigare i dag att skicka en pappersfaktura än en elektronisk faktura. Så det finns egentligen ingen som helst anledning att avstå för den sakens skull, försäkrar han.
Kontrollen över fakturorna blir tvärtom mycket bättre.
– Med våra tjänster för påminnelse och inkasso följer man upp sina fakturor på ett enklare sätt. Du vet hur och när fakturan är levererad och att den verkligen är levererad. Du kan också se till att få bättre kontroll på din likviditet, fortsätter Mårten.

Har man avtal med InExchange blir proceduren extra enkel. Vi ser till att fakturorna valideras och skickas till mottagarna i exakt det format de önskar och kan ta emot. Det finns dessutom mycket spännande data att ta tillvara på.
– Företagets puls går genom fakturering. Det är livsnerven. Både det du köper och det du säljer. I princip hela företagets livsåder finns att titta på i fakturaflödet, säger Mårten och ger ett konkret exempel:
– Inför årsslutet kan det vara bra att ha koll på sina inköp. Vad är det vi handlat? Vem har vi handlat av? Hur kan se vi över våra inköp? Och hur kan vi se till att förbättra våra processer och kontrollen över vad vi handlar?
– Givetvis har man marginalerna hellre sittande i att effektivisera inköpen än att höja priserna till kunderna. Med den konkurrens alla utsätts för i dag pressas priserna hela tiden nedåt. Då måste man titta överallt och se var man kan bli effektivare och kan kapa sina kostnader, resonerar han.
InExchange har redskapen för just det ändamålet.
– Ja, vi har enkla och bra tjänster för att få bättre kontroll, bättre marginaler och bättre likviditet samtidigt som man gör en välgärning för miljön.

Nästa år blir det obligatoriskt för Sveriges statliga myndigheter att använda sig av EU-plattformen PEPPOL. Året därpå förväntas det bli lag om elektroniska fakturor vid offentlig upphandling. Som kund hos InExchange rustas man för dessa förändringar redan nu. Då behöver man inte ägna det som komma skall en enda fundering.
– Äntligen följer Sverige efter sina grannländer. Nu vågar även vi sätta ned foten och säga att det inte finns några incitament för att ha kvar pappersfakturering inom offentlig sektor, konstaterar Mårten Köllerström och påpekar:
– Det är mycket skattepengar som går åt till administration och till pappersförbrukning helt utan anledning. Särskilt som tekniken redan finns och ger alla leverantörer möjlighet att gå över till elektronisk fakturering. Så det är efterlängtat att stat och myndigheter äntligen tagit itu med den här biten.
Ekonomistyrningsverket, som handhar frågan, har gjort ett bra jobb?
– Man kan alltid önska att saker och ting gått fortare, men självklart är det rätt beslut och rätt väg att gå. På alla marknader styrs utvecklingen av att offentlig sektor drar ett tungt lass för att införa förändringar. Närmare 60 procent i snitt av alla företag i ett land är leverantörer till offentlig sektor. Därför får det en oerhört stark genomslagskraft när den här typen av förändringar styrs från myndigheterna.

Bli Kund hos InExchange i dag – kontakta oss för att få veta mer:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips för att driva ditt företag.

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn

Läs vidare...

Okategoriserad

Dynamisk träffpunkt som skapar möjligheter

Maria Biederbeck
offentlig sektor offentlig sektor
Nyheter

DIGG: Offentlig sektor skickar för få e-fakturor

DIGG uppmanar offentlig sektor att skicka e-faktura. Nu förekommer för mycket papper. Hacer Ok, KAM på InExchange, framhåller att lösningarna finns sedan länge.
Per Gustafsson
Okategoriserad

Gör som InExchange – följ Global Pride

Per Gustafsson

Ladda ner din guide om Peppol

Vad är Peppol och hur fungerar det? I denna guide får du lära dig mer om Peppol som format och infrastruktur. Enkelt och pedagogiskt.

Basic

Premium

Enterprise