Vi bevakar PEPPOL-formaten åt er

Eftersom PEPPOL under nästa år blir obligatoriskt för alla statliga myndigheter i Sverige är det viktigt att notera uppdateringarna som sker.
I början av veckan var det dags igen.
Men som InExchange-kund slipper man bevaka dessa återkommande ändringar. Då uppdateras man automatiskt till de senaste reglerna och formaten för PEPPOL.

Vill man inte ägna en enda tanke åt beslutsgången i EU, utan bara fakturera så snabbt och enkelt som möjligt, är en anslutning till InExchange den smidigaste lösningen. Som kund hos InExchange skickar man alltid senaste versionen av formaten via PEPPOL. Uppdateringarna sker med automatik.

Men känner ni ändå viss nyfikenhet över de digitala turerna inom det europeiska samarbetet levereras här en sammanfattning om det senaste.
Vitsen med PEPPOL är att fastställa standardiseringar för e-handel och e-upphandling och precis detta har skett. Men PEPPOL har samtidigt installerat ett fönster i sitt regelverk. Fönstret öppnas på glänt två gånger per år – och då sker diverse korrigeringar.
I måndags (15 maj) hade vi ett sådant tillfälle. Då offentliggjordes nyheterna i vårfönstret under rubriken ”Spring release of OpenPEPPOL Specifiactions and Validation artifacts Mandatory”.
Henrik Möller, branschanalytiker på InExchange, konstaterar att releasen inte var så stor den här gången. Det är några regler för valideringarna av formaten som ändrats.
– Det har dock tillkommit två stycken nya format. Närmare bestämt PEPPOL BIS 18A (punch out/varukorg) och PEPPOL BIS42A (orderöverenskommelse). Vi är övertygade om att dessa nya format kommer att underlätta väldigt mycket för köpare och säljare, säger Henrik.
Han noterar vidare en viktig ändring som man bör vara medveten om.
– Version 1 av PEPPOL BIS 4A och 5A är nu borttagna. Det betyder att utställare som skickar kredit- och debetfakturor i det formatet inte längre kan kräva att mottagarna ska hantera dessa inom PEPPOL.

Som kund hos InExchange behöver man dock aldrig fundera över uppdateringarna som verkställs inom ramen för PEPPOL. Använder man våra tjänster skickar man alltid senaste versionen av formaten via PEPPOL. Det är förstås en trygghet. I synnerhet som den europeiska unionens regelverk för elektronisk handel och e-inköp blir en ofrånkomlig vardag under nästkommande år. Från och med 1 november 2018 instiftas PEPPOL som ett obligatorium för alla svenska myndigheter.

Här läser ni det officiella pressmeddelandet från PEPPOL:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips för att driva ditt företag.

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn

Läs vidare...

Nyheter

Referenskontroll även på fakturor via Peppol

För att få 100 procent referenskontroll behöver övervakningen täcka alla inkommande fakturor. Tilläggstjänsten Peppol-bestridande gör detta möjligt.
Nyheter

”Nu blir vi ännu starkare på marknaden”

InExchange och Scancloud blir ett bolag vid årsskiftet. ”Det gör oss ännu starkare på marknaden” säger VD Ola Widegren.
Nyheter

EESPA Nordics Chapter etableras från årsskiftet

Ett tydligare samarbete i ett europeiskt perspektiv. Det är idén med EESPA Nordics Chapter. Denna nya nordiska sammanslutning är på plats från och med 1 januari 2024.

Ladda ner din guide om Peppol

Vad är Peppol och hur fungerar det? I denna guide får du lära dig mer om Peppol som format och infrastruktur. Enkelt och pedagogiskt.

Basic

Premium

Enterprise