Eftersom PEPPOL under nästa år blir obligatoriskt för alla statliga myndigheter i Sverige är det viktigt att notera uppdateringarna som sker.
I början av veckan var det dags igen.
Men som InExchange-kund slipper man bevaka dessa återkommande ändringar. Då uppdateras man automatiskt till de senaste reglerna och formaten för PEPPOL.

Vill man inte ägna en enda tanke åt beslutsgången i EU, utan bara fakturera så snabbt och enkelt som möjligt, är en anslutning till InExchange den smidigaste lösningen. Som kund hos InExchange skickar man alltid senaste versionen av formaten via PEPPOL. Uppdateringarna sker med automatik.

Men känner ni ändå viss nyfikenhet över de digitala turerna inom det europeiska samarbetet levereras här en sammanfattning om det senaste.
Vitsen med PEPPOL är att fastställa standardiseringar för e-handel och e-upphandling och precis detta har skett. Men PEPPOL har samtidigt installerat ett fönster i sitt regelverk. Fönstret öppnas på glänt två gånger per år – och då sker diverse korrigeringar.
I måndags (15 maj) hade vi ett sådant tillfälle. Då offentliggjordes nyheterna i vårfönstret under rubriken ”Spring release of OpenPEPPOL Specifiactions and Validation artifacts Mandatory”.
Henrik Möller, branschanalytiker på InExchange, konstaterar att releasen inte var så stor den här gången. Det är några regler för valideringarna av formaten som ändrats.
– Det har dock tillkommit två stycken nya format. Närmare bestämt PEPPOL BIS 18A (punch out/varukorg) och PEPPOL BIS42A (orderöverenskommelse). Vi är övertygade om att dessa nya format kommer att underlätta väldigt mycket för köpare och säljare, säger Henrik.
Han noterar vidare en viktig ändring som man bör vara medveten om.
– Version 1 av PEPPOL BIS 4A och 5A är nu borttagna. Det betyder att utställare som skickar kredit- och debetfakturor i det formatet inte längre kan kräva att mottagarna ska hantera dessa inom PEPPOL.

Som kund hos InExchange behöver man dock aldrig fundera över uppdateringarna som verkställs inom ramen för PEPPOL. Använder man våra tjänster skickar man alltid senaste versionen av formaten via PEPPOL. Det är förstås en trygghet. I synnerhet som den europeiska unionens regelverk för elektronisk handel och e-inköp blir en ofrånkomlig vardag under nästkommande år. Från och med 1 november 2018 instiftas PEPPOL som ett obligatorium för alla svenska myndigheter.

Här läser ni det officiella pressmeddelandet från PEPPOL:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips för att driva ditt företag.

Dela denna artikel

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Läs vidare...

Över 90 procent e-faktura hos 25 myndigheter

Under fjolåret var 84 procent av alla fakturor till våra statliga myndigheter elektroniska. Hos 25 av myndigheterna var andelen e-fakturor till och med 90 procent eller mer.

Digitaliserade ekonomier har klarat pandemin bättre

Sverige, Finland och Danmark ligger i topp i fråga om digital utveckling och har därför ekonomiskt sett drabbats av ett mildare bakslag under pandemin än andra EU-länder.

Biljoner med papper – men volymen minskar

Enligt färsk statistik minskade under 2020 antalet pappersutskrifter världen över med 14 procent jämfört med året innan.

Skicka din första e-faktura idag!

Kom igång gratis genom att skapa ditt konto hos oss. Det tar bara ett par minuter och sedan är du igång!

Illustration diagram