Viktigt att vara redo för det nya momsdirektivet

Föreläsning EFH Föreläsning EFH

EU har insett att momsdirektivet måste uppdateras. Ett omfattande förslag är lagt titulerat “VAT in The Digital Age”. Vad det innehåller och kan få för konsekvenser togs upp av Niklas Andersson och Simon Strandell från InExchange på en föreläsning under EFH-mässan.
Genomgången var nyttig. Åhörarna insåg att ViDA – som förslagspaketet förkortas – kommer att påverka i princip alla företagare i Sverige framöver.

Så är det nämligen. Även om förslaget om transaktionsbaserad momsrapportering kanske inte verkställs förrän om några år gäller det att vara på tå i talande stund och se över sina administrativa rutiner. 
– Absolut. Det finns en sak man måste se till att lösa redan nu. Det är att ha en bra lösning för e-fakturering. Både vad gäller att skicka fakturor, men också att ta emot fakturor, menar Simon Strandell, försäljningschef på InExchange.
Varför det brinner så smått i knutarna har sin naturliga förklaring. 
–  Ska du komma igång med e-faktura samtidigt som du ska börja realtidsrapportera moms blir vägen mycket tuffare. Rådet är därför att vara förberedd. Det vill säga att ha en bra lösning för e-fakturering på plats. För det är bara e-faktura som kommer att gälla, betonar Simon.

Minskat momsgap målet

Just att mervärdeskattedirektivet behöver förnyas och harmonisera med vår digitala tidsålder är något som anförts länge på EU-nivå. När ViDA-förslaget offentliggjordes i december i fjol hade det föregåtts av mångåriga utredningar.
– Bakgrunden är det stora momsgapet och bortfallet av intäkter. 2020 uppskattades det till 93 miljarder euro totalt inom EU. Det är ofantligt mycket pengar, konstaterar Simon Strandell och förklarar närmare:
– ViDA, som är på väg att bli ett EU-direktiv, ligger under remiss just nu. Väldigt kort handlar ViDA om att man ska rapportera en skickad och en mottagen faktura. Framför allt vid gränsöverskridande handel, men det kan också vara så att det implementeras inom de inhemska marknaderna. Nationellt inom Sverige till exempel.

Simon Strandell_Niklas Andersson Simon Strandell_Niklas Andersson
Simon Strandell och Niklas Andersson berättade om EU-kommissionens förslag om moderniserat momsdirektiv. Deras föreläsning väckte stort intresse och flera följdfrågor.

Får stora konsekvenser

Hur utgången blir, hur mycket i förslaget som tillämpas till slut, återstår att se, men att vi kan förvänta oss konsekvenser är Simon säker på.
– Det kommer det absolut att bli. Även om förslaget inte går igenom till punkt och pricka vill jag nog hävda att det kommer att påverka alla företag. Så fort du har minsta lilla export eller import och handlar med utländska kunder eller har utländska leverantörer på något vis kommer det att beröra dig.
Det stannar inte heller vid att företagen i sig ställs inför en ny verklighet.
– Det påverkar också systemen som används, poängterar Simon och vidareutvecklar:
–  Första delen att tänka på är att man har en bra lösning för e-fakturering. En annan sak inom det lagda förslaget är att man vill att fakturan ska ställas ut inom två dagar efter att transaktionen genomförts. Alltså själva affärstransaktionen. 
Men i det fallet kanske EU-kommissionen måste gå på reträtt.
– Det är omstritt det här med två dagar. För det är en tajt tidsperiod. Det återstår att se vad det landar i. Men jag vill hävda att man redan nu behöver fundera på hur det skulle kunna påverka ens egen verksamhet. När sker affärstransaktionen? När sker faktureringen? Oavsett om det är två, fem eller tio dagar behöver man ha pejl på det.

Slutet för samfakturering

Skälet till att det är så viktigt påtalar Simon i nästa andetag:
– Det här innebär döden för samfakturering. Det går inte att ta emot beställningar och välja att fakturera i slutet av månaden eller kvartalet. Här är det verkligen anammat att en order är lika med en faktura. 
– Det kommer dessutom att vara tillåtet att skicka e-faktura utan godkännande från mottagaren vilket också är en viktig sak. Många företag använder godkännandeförfarandet i sin process för leverantörskontroll och till att tvätta sina leverantörsregister. Man får förfrågan om e-faktura, redigerar i sitt leverantörsregister, kanske gör en kontroll på leverantören, och accepterar därefter.
Den metoden blir inte längre möjlig.
– Nu kommer det att fungera som posten. Har du ställt en brevlåda utanför dörren, då kan man lämna post där. Du kan inte motsätta dig den lösningen. Tar du emot e-faktura så kommer företag att kunna skicka sådana fakturor till dig. Då måste du ha koll på din leverantör redan i förväg, framhåller Simon Strandell.

Här hittar du all viktig fakta om VAT i den digitala tidsåldern

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips för att driva ditt företag.

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn

Läs vidare...

Byggmässa Byggmässa
Nyheter

Byggmässa som också bygger kontaktnät

InExchange besökte under onsdagen mässan Nordbygg. Dagen gav möjlighet att träffa befintliga kunder och samarbetsaktörer på partnersidan, men också skapa nya kontakter.
Per Gustafsson
Fredrik Hanses, InExchange Fredrik Hanses, InExchange
Nyheter

Inspirerande dag på Mötesplats Campus

”Bra möten och bra dialoger”. Det är Fredrik Hanses omdöme om mässan Mötesplats Campus i Östersund som InExchange deltog på i torsdags.
Per Gustafsson
Papperskvitton slopas Papperskvitton slopas
Nyheter

Slopat papperskrav ger e-fakturan skjuts framåt!

”Det här borde ge e-fakturan en boost” säger Simon Strandell, commercial director på InExchange, angående det slopade kravet på att spara kvitton och fakturor i fysisk form.
Per Gustafsson

Ladda ner din guide om Peppol

Vad är Peppol och hur fungerar det? I denna guide får du lära dig mer om Peppol som format och infrastruktur. Enkelt och pedagogiskt.

Basic

Premium

Enterprise