Bolagsverket: enklare och tryggare med e-faktura

E-faktura ger ett enklare och tryggare företagande.
Det framhåller Bolagsverket i en nyskriven artikel. Bolagsverket är en av tre statliga myndigheter som vill att det blir obligatoriskt för företag och offentlig förvaltning att använda e-faktura.
Bakom önskemålet ligger den enkla förklaringen att e-faktura gynnar landets företagsliv och påskyndar den digitala utvecklingen i Sverige.

“Sänkta kostnader och en säkrare hantering”. Det är ett påstående som ni kan hitta på åtskilliga platser på den här hemsidan. Vi på InExchange vet att e-faktura är det bästa faktuteringssättet. Men det finns fler som vill påskynda e-fakturans utbredning.
Bolagsverket förklarar, i en artikel som publicerades för någon vecka sedan, att den finansiella information som uppkommer vid affärstransaktioner behöver utnyttjas på ett bättre sätt. E-fakturan ger den möjligheten.
Annika Stenberg, generaldirektör på Bolagsverket, säger så här:
– Med en ökad användning av e-faktura gör vi den finansiella informationen mer tillgänglig och användbar i samhället vilket bland annat bidrar till att skapa nya möjligheter för innovation och tillväxt. Men det bästa är att det leder till en enklare och tryggare företagarvardag där våra små och medelstora nordiska företag kan lägga mindre tid på administration, kontroll och rapportering och istället mer fokuserat kan ägna sig åt det de vill – driva och utveckla sitt företag.

Förslag: utred obligatorisk e-faktura nu

Det intensifierade intresset för elektronisk fakturering är ingen tillfällighet. Bolagsverket, tillsammans med Skatteverket och DIGG (Myndigheten för digital förvaltning), driver just nu en offensiv på området och vill sätta frågan i fokus. Saken är den att dessa tre myndigheter vänt sig till regeringen med en hemställan. I nämnda framstöt uppmanas den moderatledda ministerskaran att verkställa förslaget att utse en utredare som undersöker möjligheterna att göra det obligatoriskt för företag och offentlig förvaltning att använda e-faktura.
Hemställan adresserades till regeringen för en månad sedan. Myndigheterna skriver att utredningen bör inledas så snart som möjligt.

Initiativ som påskyndar användandet

En stark anledning till att det brådskar är initiativen som tagits inom EU och även på nordisk nivå. Europakommissionen har i sitt arbete att revidera momsdirektivet flaggat för obligatorisk e-faktura gällande gränsöverskridande handel medlemsstaterna emellan. Samtidigt har det nordiska samarbetsprogrammet Nordic Smart Government & Business (NSG&B) pekat ut färdriktningen i vår del av Europa och framhållit att man genom digitalisering skapar ett enklare och tryggare företagande.
– Att öka användningen av e-faktura hos företag är ett centralt och avgörande delmål i den nordiska färdplanen, förklarar Henrik Werner, verksamhetsutvecklare på Bolagsverket, i samma artikel som Annika Stenberg uttalar sig.

Behov av standardlösning

Simon Strandell, försäljningschef på InExchange, beskrev nyligen i ett uppmärksammat debattinlägg dilemmat med att vår inhemska fakturering är splittrad i så många enskilda lösningar. När leverantörerna tar betalt för sina produkter eller tjänster tvingas de många gånger anpassa sig efter specifika fakturavillkor skräddarsydda för just den aktuella beställaren – men knappt för någon annan.
En digital standardlösning skulle underlätta avsevärt.
Även Henrik Werner, på Bolagsverket, pekar på hur nuvarande spretighet hämmar den digitala utvecklingen i vårt land.
– Vi behöver skapa en sammanhängande värdekedja som ger företagen ett bra stöd i deras affärsprocesser och dagliga verksamhet, säger han i Bolagsverkets artikel.

Bolagsverkets pressmeddelande:
E-faktura – en enklare och tryggare företagarvardag
Artikel om hemställan till regeringen:
Myndigheter vill se obligatorisk e-faktura
Simon Strandells debattinlägg:
Nej till e-faktura är ett nej till digital tillväxt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips för att driva ditt företag.

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn

Läs vidare...

Riksdagen Riksdagen
Nyheter

Avskaffade kravet ”Ett avgörande steg framåt”

Om en månad behövs inget räkenskapsmaterial i pappersform om det finns digitalt. ”Vi går in i en ny era av digital förvaring” säger Christofer Wiechert på InExchange.
Per Gustafsson
Byggmässa Byggmässa
Nyheter

Byggmässa som också bygger kontaktnät

InExchange besökte under onsdagen mässan Nordbygg. Dagen gav möjlighet att träffa befintliga kunder och samarbetsaktörer på partnersidan, men också skapa nya kontakter.
Per Gustafsson
Fredrik Hanses, InExchange Fredrik Hanses, InExchange
Nyheter

Inspirerande dag på Mötesplats Campus

”Bra möten och bra dialoger”. Det är Fredrik Hanses omdöme om mässan Mötesplats Campus i Östersund som InExchange deltog på i torsdags.
Per Gustafsson

Ladda ner din guide om Peppol

Vad är Peppol och hur fungerar det? I denna guide får du lära dig mer om Peppol som format och infrastruktur. Enkelt och pedagogiskt.

Basic

Premium

Enterprise