När jag är ute hos företag och diskuterar rutiner för kravhantering så får jag ofta höra att de som regel inte skickar formella skriftliga påminnelser med påminnelseavgift eller inkassokrav till sina stora kunder (som ofta också är stora företag). Jag frågar då alltid varför företaget resonerar så och jag får då ofta till svar att dem är rädda för att stöta sig med, eller att förlora kunden. Regeringens rapport ”Kartläggning av betaltider i näringslivet 2016” visar att orsakerna att stora företag betalar sina fakturor för sent är:

  • Tvister om levererade varor/tjänster 48%
  • Bristfälliga rutiner eller slarv 39%
  • Ökad lönsamhet 9%
  • Likviditetsproblem 4%

Att snabbt skicka en formell skriftlig påminnelse eller inkassokrav ger ofta god effekt för att reda ut invändningen och få fart på attestflödet. Avvaktar företaget medvetet med betalningen för att öka sin egen lönsamhet är påminnelsen eller inkassokravet ett måste för att få betalt. I de fåtal fall där det är likviditetsproblem är påminnelsen en förutsättning för att få betalt överhuvudtaget.

Generellt rekommenderar jag därför kunderna att alltid skicka påminnelser och inkassokrav för att få snabbare betalt. Enligt min erfarenhet så är det dessutom minimal risk att ett stort företag (som har en ekonomiavdelning som dagligen hanterar påminnelser och inkassokrav) känner sig stötta eller skulle avsluta relationen med en leverantör på grund av snabb och effektiv kravhantering.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips för att driva ditt företag.

Dela denna artikel

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Läs vidare...

Snabbt eller långsamt – ditt fakturaval avgör!

En bild säger allt. Därför går en mottagen e-faktura mycket snabbare till betalning jämfört med en pappersfaktura.

Hur skyddar man sig mot falska PDF-fakturor?

Nätbedragarnas nya favoritmetod är falska PDF-fakturor. Tommie Holmertz, Inyett, ger tips på hur man skyddar sig mot angrepp i sin mejlkorg.

Anmäl er till webinariet ”Effektivare fakturering”

Hur effektiviserar man sin fakturering? Det berättar vi om den 12 november när vi håller ett webinar med exakt det temat.

Skicka din första e-faktura idag!

Kom igång gratis genom att skapa ditt konto hos oss. Det tar bara ett par minuter och sedan är du igång!

Illustration diagram