Har du tröga betalare?

När jag är ute hos företag och diskuterar rutiner för kravhantering så får jag ofta höra att de som regel inte skickar formella skriftliga påminnelser med påminnelseavgift eller inkassokrav till sina stora kunder (som ofta också är stora företag). Jag frågar då alltid varför företaget resonerar så och jag får då ofta till svar att dem är rädda för att stöta sig med, eller att förlora kunden. Regeringens rapport ”Kartläggning av betaltider i näringslivet 2016” visar att orsakerna att stora företag betalar sina fakturor för sent är:

  • Tvister om levererade varor/tjänster 48%
  • Bristfälliga rutiner eller slarv 39%
  • Ökad lönsamhet 9%
  • Likviditetsproblem 4%

Att snabbt skicka en formell skriftlig påminnelse eller inkassokrav ger ofta god effekt för att reda ut invändningen och få fart på attestflödet. Avvaktar företaget medvetet med betalningen för att öka sin egen lönsamhet är påminnelsen eller inkassokravet ett måste för att få betalt. I de fåtal fall där det är likviditetsproblem är påminnelsen en förutsättning för att få betalt överhuvudtaget.

Generellt rekommenderar jag därför kunderna att alltid skicka påminnelser och inkassokrav för att få snabbare betalt. Enligt min erfarenhet så är det dessutom minimal risk att ett stort företag (som har en ekonomiavdelning som dagligen hanterar påminnelser och inkassokrav) känner sig stötta eller skulle avsluta relationen med en leverantör på grund av snabb och effektiv kravhantering.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips för att driva ditt företag.

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn

Läs vidare...

Tips & Råd

Ta emot alla leverantörsfakturor i samma flöde

Sofia Euström på InExchange berättar i den här artikeln hur ni kan få alla era leverantörsfakturor i elektronisk upplaga och i ett enda flöde.
Per Gustafsson
Tips och råd om upphandling Tips och råd om upphandling
Tips & Råd

Våga upphandla på ett nytt sätt

”Tänk nytt och problemorienterat” råder Christifer Wiechert alla offentliga förvaltningar som ska göra upphandlingar på IT-sidan. Christofer listar flera viktiga tips.
Per Gustafsson
Verifiering med BankID Verifiering med BankID
Tips & Råd

Skydda dig mot bluffakturor i sommar

Sommar och sol och högsäsong för bluffakturor, men vi delar knepen för att slippa dem i år!
Per Gustafsson

Ladda ner din guide om Peppol

Vad är Peppol och hur fungerar det? I denna guide får du lära dig mer om Peppol som format och infrastruktur. Enkelt och pedagogiskt.

Basic

Premium

Enterprise