Skydda dig mot bluffakturor i sommar

Verifiering med BankID Verifiering med BankID

Sommaren är här, något som för de flesta företag betyder semester för personalen och vikarier på ekonomiavdelningen. Något som i sin tur gör det betydligt lättare för bluffakturor att slinka igenom. Men  det finns ganska enkla saker du kan göra för att hjälpa dina vikarier att upptäcka bluffakturorna i tid, det vill säga innan du har råkat betala stora summor för något du aldrig har köpt. 

Upptäck bluffakturor

1 – Om du inte har gjort det innan – ta fram en lista med era leverantörer. Blir den för oöverskådlig, se då till att den i alla fall listar de vanligaste.

2 – Se sedan till att alla som kan tänkas få en faktura i sin hand känner till att den här listan finns och instruera dem att alltid stämma av inkommande fakturor mot den. Se också till att det finns ett telefonnummer till någon överordnad att ringa om man inte hittar leverantören på listan och är osäker på om fakturan är ok.

3 – Svensk handel har en varningslista över kända bluffaktura-företag på sin hemsida. Se till att alla som hanterar fakturor även känner till den listan så att de kan stämma av okända inkommande fakturor. Finns avsändaren med där är det nämligen med största sannolikhet bluff: http://www.svenskhandel.se/Varningslistan/

4 – När personalen väl har identifierat en faktura som en bluff är det viktigt att hantera den på rätt sätt. Polisen har en tydligt steg-för-steg-guide på sin hemsida, se till att göra det enkelt för din sommarpersonal att hitta även den: 

Klart!

Nu minskar risken betydligt att ni åker dit på bluffakturor som trillar ner på ekonomiavdelningen. Men. Det finns faktiskt ett sätt att se till att bluffakturorna i princip inte ens kommer innanför dörren, nämligen att gå över till e-faktura. 

E-fakturan är inte bluffarnas bästa vän, där är det nämligen du som bestämmer vem som får skicka e-faktura till dig. Systemet ger dig möjlighet till automatiska kontroller som kan stoppa fakturor som kanske inte ens ska hamna hos dig. På så sätt säkerställer du vem du gör affärer med. Se även till att dina leverantörer skickar e-faktura till dig, då blir mycket enklare för din personal att granska och upptäcka konstigheter i de allt färre pappers- och PDF fakturor som kommer in.

Har fakturan ändå kommit in kan man som en extra säkerhetsåtgärd låta fakturan passera Inyett Detect. Som kund till oss kan vi erbjuda dig denna tjänst. Inyett Detect hjälper dig att undvika onödiga risker, oavsiktliga misstag och otrevliga bedrägeriförsök när du förbereder betalningar från ekonomisystemet till banken.

Vi skyddar vårt nätverk från oseriösa aktörer

Från och med i höst kräver InExchange verifiering av företagsuppgifter via Bank-ID för att säkerställa att inte oseriösa aktörer använder nätverket för bluffakturor. Läs mer

Är du intresserad av en säkrare fakturering?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips för att driva ditt företag.

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn

Läs vidare...

Tips & Råd

Ta emot alla leverantörsfakturor i samma flöde

Sofia Euström på InExchange berättar i den här artikeln hur ni kan få alla era leverantörsfakturor i elektronisk upplaga och i ett enda flöde.
Per Gustafsson
Tips och råd om upphandling Tips och råd om upphandling
Tips & Råd

Våga upphandla på ett nytt sätt

”Tänk nytt och problemorienterat” råder Christifer Wiechert alla offentliga förvaltningar som ska göra upphandlingar på IT-sidan. Christofer listar flera viktiga tips.
Per Gustafsson
Sebastian Gustavsson Sebastian Gustavsson
Tips & Råd

Hjälpcenter ger dig svar direkt

Det kan hända ibland att man som användare glömmer av sig. “Hur var det man gjorde nu igen?” frågar man sig betänksamt och funderar i nästa sekund på hur man går…
Per Gustafsson

Ladda ner din guide om Peppol

Vad är Peppol och hur fungerar det? I denna guide får du lära dig mer om Peppol som format och infrastruktur. Enkelt och pedagogiskt.

Basic

Premium

Enterprise