Ni har kanske noterat att landets offentliga sektor från och med april nästa år enbart kommer att vilja ha fakturor i formatet Peppol från alla leverantörer.
Vad innebär det för er?
Är ni kund hos InExchange är svaret: ingen skillnad alls faktiskt.
Ni kan fortsätta att skicka det format ni är vana vid. InExchange konverterar automatiskt från ert format till Peppol BIS Billing 3.

Allra först: Peppol BIS Billing 3 är ett modernt och flexibelt format som kan förespråkas på mycket goda grunder. InExchange är sedan länge godkänd accesspunkt i Peppol och vi stödjer nätverkets aktuella format och dokumenttyper.
Konkret betyder det att alla hundratusentals användare som valt att koppla sin fakturering till InExchange är rustade vid varje förändring. Nya lagkrav, uppgraderingar, rekommendationer och så vidare blir aldrig kundens bryderi.
Vi som operatör axlar alla sådana teknikaliteter.

Sålunda. När organisationen SFTI (Single Face To Industry), och nu även Myndigheten för digital förvaltning (DIGG), meddelar att från den 1 april 2021 kommer enbart Peppol BIS Billing 3 rekommenderas som e-fakturaformat för offentliga aktörer och deras leverantörer är det inte liktydigt med att ni som fakturautställare måste agera.
Skickas era fakturor genom InExchange sköts konverteringen av oss.
Ni fakturerar precis som förut. Vill man hålla fast vid Svefaktura 1.0 väcker det inga hinder eftersom det via InExchange når mottagaren som Peppol BIS Billing 3 i vilket fall som helst.
– Exakt, och jag tror att det är viktigt att framhålla. När en rekommendation anges så ultimativt som nu är fallet kan det skapa obefogad press. Visst, det behöver inte vara fel att titta närmare på Peppol BIS, men som budskapet förmedlas invaggas man kanske i tron att det är det enda format som accepteras i fortsättningen, säger Henrik Möller, samtrafiksansvarig på InExchange.

Att SFTI tar bort Svefaktura 1.0 som rekommenderad standard är ändå en föraning om att detta format håller på att slussas ut. Precis som DIGG skriver är Peppol BIS Billing 3 framtagen ”för att skapa förutsättningar för en effektivare inre marknad i Europa”. En gränsöverskridande standard främjar den ambitionen.
Som kund hos InExchange åtnjuter man inte enbart fördelen att få sina nuvarande fakturaformat konverterade till Peppol BIS Billing 3. Vi hjälper även våra kunder att kunna ta emot alla sorters Peppolstödda dokumenttyper.
– Vill ni få det ordnat hör ni av er till oss. Då aktiverar vi er som mottagare i Peppol. Ni kan då ta emot fakturor och andra dokument från alla som skickar via Peppol, förklarar Henrik Möller.

Om Henrik Möller:

Samtrafiksansvarig på InExchange, ordförande i gruppen för operatörssamverkan i den svenska branschorganisationen NEA samt ledamot i e-fakturaoperatörernas internationella sammanslutning EESPA.
Henrik Möller

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips för att driva ditt företag.

Dela denna artikel

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Läs vidare...

Snabbguide om Peppol: 1. Detta är Peppol

Det viktigaste om Peppol snabbt och enkelt förklarat i en miniserie i tre avsnitt. Här är första delen: Detta är Peppol.

Jämför e-faktura och PDF-faktura och förstå skillnaden

Är det skillnad på e-faktura respektive PDF-faktura? Svaret är definitivt ja. I vår jämförelse tar vi upp en rad saker som skiljer formaten åt.

Din kom-ihåg-guide om fakturainnehåll

Varsågoda, här är en guide som berättar vad en faktura ska, och bör, innehålla. Vill ni ladda ner en PDF-kopia använder ni formuläret under bilden.

Skicka din första e-faktura idag!

Kom igång gratis genom att skapa ditt konto hos oss. Det tar bara ett par minuter och sedan är du igång!

Illustration diagram