Nu är Peppol e-fakturastandard i Japan

Japan och Peppol Japan och Peppol

Klivet in i oktober betyder att Japan från och med nu har en e-faktureringsstandard baserad på Peppol.   
Förberedelserna har tagit sin tid och bland annat omfattat arbetet att utverka tre lokala e-fakturatyper. 
Dessa tre specifikationer bygger på ett nytt förenklat format som heter PINT och som överensstämmer med japanernas nationella villkor.    

Det internationella nätverk för elektroniska inköp som vi lärt känna som Peppol har börjat nå upp i en aktningsvärd ålder. Något som givetvis måste betecknas som hedrande, men som också medför vissa predikament relaterade till den respektabla livslängden. Den kompatibla förmågan börjar avta i bemärkelsen att när nya länder utanför Europa ansluter till Peppols nätverk ställs man inför annorlunda miljöer där formatet Peppol BIS Billing 3 inte passar helt och hållet.
Utvägen blir i stället att finna andra konstruktiva lösningar.
Precis detta har OpenPeppols administrerande kommitté valt att göra. Vid ett möte i juni månad kungjordes nyheten att det tagits fram en något förenklad fakturastandard och att den heter Peppol International Invoice (PINT). Japan, i likhet med Australien och Nya Zeeland, kunde därmed konstatera att det fanns ett format som infriade deras lokala krav.
Månaden därpå publicerade Japan sina e-fakturaspecifikationer baserade på PINT. Formaten utvecklades av The Digital Agency som tillsattes av den japanska regeringen i september 2021 och som i samma veva utsågs till landets Peppolmyndighet.    

Stor digital omvandling

Ansträngningarna att bana väg för e-faktura, och bidra till att förbättra företagens effektivitet, har med andra ord givit resultat och nu, under oktober, blir Peppol den obligatoriska infrastrukturen för landets nya e-faktureringssystem.
Det här steget kommer att innebära en digital omvandling av stora mått. Ett av Japans främsta kännetecken är graden av innovation och teknologi, men under pandemin framkom det via inhemsk statistik att mindre än 12 procent av landets statliga administration utfördes online (källa: The Japan Times).
Trots avancerad teknik på alla möjliga skiftande områden har alltså papperskulturen fått regera vidare på de japanska kontoren. Som världens tredje största ekonomi är det på tiden att landets fakturering blir elektronisk.    

• BELGIEN INFÖR OBLIGATORISK E-FAKTURA

Belgien är nästa land att avisera ett lagförslag om obligatorisk e-fakturering för inhemska B2B-transaktioner. I det utkast som antogs förra fredagen av det belgiska ministerrådet yttras målsättningen att lagen ska vara på plats den 1 januari 2026.
Förslaget i fråga är en återlansering av den del i en tidigare presenterad skattereform som berörde e-fakturering, men innehållet har justerats lite grann och skiljer sig i två viktiga avseenden:
• Genomförandet är inte tänkt att ske stegvis. Tillämpningen kommer att gälla alla belgiska etablerade momsregistrerade företag från och med uttalat datum.
• En tillhörande e-rapporteringsskyldighet förväntas införas senare.
Precis som exempelvis Frankrike, Tyskland och Polen kommer den belgiska regeringen att behöva ansöka om ett undantag från EU-kommissionen och skicka lagstiftningen genom parlamentet. Men det är ett handhavande som snart kommer att försvinna. I ViDA-förslaget, som det är pågående förhandlingar om, uttrycks det klart och tydligt att man från och med 1 januari 2024 har tillåtelse att nationellt införa krav på obligatorisk e-faktura för B2B utan speciellt undantag från EU. 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips för att driva ditt företag.

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn

Läs vidare...

Billentis-rapporten 2024. Billentis-rapporten 2024.
Omvärld

E-fakturans framfart blir som “en tornado”!

Lika häftig som en tornado! Så förutspås e-fakturans utbredning de närmaste åren av de välrespekterade branschanalytikerna Marcus Laube och Bruno Koch.
Per Gustafsson
Niklas Andersson_VAT In The Digital Age Niklas Andersson_VAT In The Digital Age
Omvärld

“Sverige anses negativt till ViDA – det är genant”

Sverige klassas som negativt inställt till ViDA av EU-kommissionen. ”Det är faktiskt genant” konstaterar Niklas Andersson, produktchef på InExchange.
Per Gustafsson
E-fakturalag Europa runt E-fakturalag Europa runt
Omvärld

E-fakturalagar i Europa – här är dagsläget

En lagstiftning om föreskriven e-faktura vid transaktioner företag emellan (B2B) är som bekant på gång runt om i Europa. Vi uppdaterar er om dagsläget.
Per Gustafsson

Ladda ner din guide om Peppol

Vad är Peppol och hur fungerar det? I denna guide får du lära dig mer om Peppol som format och infrastruktur. Enkelt och pedagogiskt.

Basic

Premium

Enterprise