Så här fungerar e-faktura!

Om du undrar hur e-faktura fungerar behöver du bara dra en enkel parallell.
Tänk mobiltelefon.

Du kan ju till exempel ringa din bror, en kollega eller till och med din gamla barndomskompis som flyttade till Peru. Detta gör du enkelt från din telefon. Du behöver inte fundera på vilken operatör din bror har innan du ringer honom. Tack vare samtrafiken mellan operatörerna är det oväsentligt.

E-faktura fungerar på samma sätt. Du har en tjänst som du skickar alla dina fakturor igenom och vi operatörer har – precis som aktörerna på mobilsidan – ett gemensamt samtrafikavtal. Detaljerna håller vi operatörer koll på.

Vi pratar ibland med personer som tycker att e-faktura verkar vara komplicerat.
Då har vi märkt att osäkerheten att övergå till elektronisk fakturering bottnar mycket i missförstånd. Många tror nämligen att man behöver flera olika operatörer för att skicka sina e-fakturor.
Nu vet ni att så inte är fallet. Återigen: tänk mobiltelefon.
Att hålla reda på olika operatörer och diverse namn och beteckningar, typ VAN, EDIFACT och Peppol, är överkurs. Givetvis kan det vara roligt att lära sig mer, men det är inget du behöver veta för att kunna skicka och ta emot e-fakturor.

Har du kunder som ber om e-faktura, eller läst reklam om att e-fakturor är smidiga, snabba och miljövänliga, behöver du alltså inte känna dig orolig.

Krångligare än så här är det nämligen inte.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips för att driva ditt företag.

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn

Läs vidare...

Tips & Råd

Ta emot alla leverantörsfakturor i samma flöde

Sofia Euström på InExchange berättar i den här artikeln hur ni kan få alla era leverantörsfakturor i elektronisk upplaga och i ett enda flöde.
Per Gustafsson
Tips och råd om upphandling Tips och råd om upphandling
Tips & Råd

Våga upphandla på ett nytt sätt

”Tänk nytt och problemorienterat” råder Christifer Wiechert alla offentliga förvaltningar som ska göra upphandlingar på IT-sidan. Christofer listar flera viktiga tips.
Per Gustafsson
Verifiering med BankID Verifiering med BankID
Tips & Råd

Skydda dig mot bluffakturor i sommar

Sommar och sol och högsäsong för bluffakturor, men vi delar knepen för att slippa dem i år!
Per Gustafsson

Ladda ner din guide om Peppol

Vad är Peppol och hur fungerar det? I denna guide får du lära dig mer om Peppol som format och infrastruktur. Enkelt och pedagogiskt.

Basic

Premium

Enterprise