Om du undrar hur e-faktura fungerar behöver du bara dra en enkel parallell.
Tänk mobiltelefon.

Du kan ju till exempel ringa din bror, en kollega eller till och med din gamla barndomskompis som flyttade till Peru. Detta gör du enkelt från din telefon. Du behöver inte fundera på vilken operatör din bror har innan du ringer honom. Tack vare samtrafiken mellan operatörerna är det oväsentligt.

E-faktura fungerar på samma sätt. Du har en tjänst som du skickar alla dina fakturor igenom och vi operatörer har – precis som aktörerna på mobilsidan – ett gemensamt samtrafikavtal. Detaljerna håller vi operatörer koll på.

Vi pratar ibland med personer som tycker att e-faktura verkar vara komplicerat.
Då har vi märkt att osäkerheten att övergå till elektronisk fakturering bottnar mycket i missförstånd. Många tror nämligen att man behöver flera olika operatörer för att skicka sina e-fakturor.
Nu vet ni att så inte är fallet. Återigen: tänk mobiltelefon.
Att hålla reda på olika operatörer och diverse namn och beteckningar, typ VAN, EDIFACT och Peppol, är överkurs. Givetvis kan det vara roligt att lära sig mer, men det är inget du behöver veta för att kunna skicka och ta emot e-fakturor.

Har du kunder som ber om e-faktura, eller läst reklam om att e-fakturor är smidiga, snabba och miljövänliga, behöver du alltså inte känna dig orolig.

Krångligare än så här är det nämligen inte.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips för att driva ditt företag.

Dela denna artikel

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Läs vidare...

Snabbguide om Peppol: 1. Detta är Peppol

Det viktigaste om Peppol snabbt och enkelt förklarat i en miniserie i tre avsnitt. Här är första delen: Detta är Peppol.

Jämför e-faktura och PDF-faktura och förstå skillnaden

Är det skillnad på e-faktura respektive PDF-faktura? Svaret är definitivt ja. I vår jämförelse tar vi upp en rad saker som skiljer formaten åt.

Din kom-ihåg-guide om fakturainnehåll

Varsågoda, här är en guide som berättar vad en faktura ska, och bör, innehålla. Vill ni ladda ner en PDF-kopia använder ni formuläret under bilden.

Skicka din första e-faktura idag!

Kom igång gratis genom att skapa ditt konto hos oss. Det tar bara ett par minuter och sedan är du igång!

Illustration diagram