E-faktura enkelt förklarat

Många får frågan av sina kunder om de kan skicka e-faktura. En del kanske då får en känsla av att det är krångligt. Men bara för att någonting är nytt behöver inte det betyda att det är svårt.

Vad är då en e-faktura egentligen?

När du tittar på en faktura, som kanske är sparad som en PDF, har du egentligen  bara en bild av en faktura framför dig. Det viktiga i fakturan är dess data – alltså informationen som finns i fakturan. Det handlar till exempel om vem som ska ta emot fakturan, vem som ska skicka den, vad fakturan avser och hur mycket som ska betalas.

I en e-faktura samlas den informationen elektroniskt, som rader av kod som färdas från systemet du skapar fakturan i – rätt in i mottagarens affärssystem/ekonomisystem. Det är det som gör e-fakturan unik.

Ingen människa behöver alltså läsa in informationen och föra över den till sitt affärssystem. Det måste man ju när det handlar om till exempel en PDF, eftersom det som bekant är mer som en bild av en faktura.

E-fakturans resa mellan systemen sköts av en operatör, som likt en telefonoperatör skickar meddelanden. Operatören sköter det mesta, till exempel ser den till att fakturan skickas i rätt e-fakturaformat, så att den som skapar fakturan inte ska behöva krångla så mycket.

För det skulle ju inte vara krångligt. Eller hur?

Vill du fakturera enkelt - och komma igång idag?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips för att driva ditt företag.

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn

Läs vidare...

Tips & Råd

Ta emot alla leverantörsfakturor i samma flöde

Sofia Euström på InExchange berättar i den här artikeln hur ni kan få alla era leverantörsfakturor i elektronisk upplaga och i ett enda flöde.
Per Gustafsson
Tips och råd om upphandling Tips och råd om upphandling
Tips & Råd

Våga upphandla på ett nytt sätt

”Tänk nytt och problemorienterat” råder Christifer Wiechert alla offentliga förvaltningar som ska göra upphandlingar på IT-sidan. Christofer listar flera viktiga tips.
Per Gustafsson
Verifiering med BankID Verifiering med BankID
Tips & Råd

Skydda dig mot bluffakturor i sommar

Sommar och sol och högsäsong för bluffakturor, men vi delar knepen för att slippa dem i år!
Per Gustafsson

Ladda ner din guide om Peppol

Vad är Peppol och hur fungerar det? I denna guide får du lära dig mer om Peppol som format och infrastruktur. Enkelt och pedagogiskt.

Basic

Premium

Enterprise