Snabbguide om Peppol: 2. Val av accesspunkt

peppol peppol

För att ansluta till Peppol behövs en så kallad accesspunkt.
Det är förbindelsen som gör att man kan utväxla elektroniska affärsdokument inom Peppols infrastruktur.
Men det finns mer att berätta gällande accesspunkter. Därför är det tema nummer två i vår Peppol-guide.

Det är återigen Hacer Ok och Henrik Möller, partner account manager respektive samtrafikansvarig på InExchange, som berättar om Peppol och förklarar hur detta internationella regelverk fungerar och hur det lättast används.
Första avsnittet i följetongen, “Detta är Peppol”, är redan avklarat. Nu går vi vidare med ämnet “Val av accesspunkt” och nästa gång rundar vi av med “Krav och tips”.

Val av accesspunkt

Går det att skicka och ta emot fakturor mellan olika accesspunkter i Peppol?
Absolut, och hur det går till är nog enklast att förklara med ett exempel. Om ert företag har InExchange som accesspunkt och mottagaren en annan så sker följande: Ni skickar fakturan till InExchange, vi letar i den centrala adresslistan (SML) som finns i Peppol och ser om mottagaren finns i det nätverket. Om så är fallet går vi tillbaka till förfrågan och tittar på informationen som kommit i retur. Då ser vi vilken lokal adresslista (SMP) som mottagaren är ansluten till och vad för typ av dokument man tar emot. Därmed är det bara för oss att skicka fakturan från vår accesspunkt till den andra operatörens accesspunkt. Därifrån tas sedan fakturan vidare till mottagaren.

Det enda vårt företag behöver tänka på är att skicka till InExchange?
Precis. Att nyttja InExchange som accesspunkt är väldigt bekvämt för avsändaren. Men behöver aldrig fundera eller tveka. Det är bara att skicka.

Hur kan det vara så smidigt?
Främsta förklaringen är att det i Peppol inte krävs något samtrafikavtal mellan de tjänsteleverantörer, eller operatörer, som har accesspunkter i nätverket, alltså vi som sköter leveransen av elektroniska dokument. Den typen av routingregler är vanliga annars. Vi har det i Sverige bland annat. Tidigare krävdes det samtrafikavtal med varje separat VAN-operatör för att routa trafiken däremellan. Det innebar ett jättejobb för alla. Var det 200 VAN-operatörer skulle det upprättas samtrafikavtal med var och en av dessa 200. Men här behövs således inget samtrafikavtal.

Finns det andra starka skäl att ansluta till Peppol via InExchange?
Helt klart. Visst, om ert affärssystem har en accesspunkt går det naturligtvis att skicka och ta emot allt via Peppol, men det finns två nackdelar i det fallet. Det ena är att man inte kommer åt att skicka till de som saknar accesspunkt i Peppol. Det andra hänger samman med att Peppol gör minst två uppdateringar varje år bland annat av formaten. Då måste systemet hänga med och uppgraderas till de nya versionerna. Annars kommer fakturorna att fastna. Det innebär att affärssystemets leverantör måste utföra det här arbetet. Det är en både jobbig och kostsam process. Tiden mellan att Peppol informerar om releasen och när den ska vara implementerad är cirka tre-fyra veckor.

Läs även:
Del 1 Detta är Peppol
Del 3 Krav och tips

Den kompletta guiden om Peppol

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips för att driva ditt företag.

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn

Läs vidare...

Tips & Råd

Ta emot alla leverantörsfakturor i samma flöde

Sofia Euström på InExchange berättar i den här artikeln hur ni kan få alla era leverantörsfakturor i elektronisk upplaga och i ett enda flöde.
Per Gustafsson
Tips och råd om upphandling Tips och råd om upphandling
Tips & Råd

Våga upphandla på ett nytt sätt

”Tänk nytt och problemorienterat” råder Christifer Wiechert alla offentliga förvaltningar som ska göra upphandlingar på IT-sidan. Christofer listar flera viktiga tips.
Per Gustafsson
Verifiering med BankID Verifiering med BankID
Tips & Råd

Skydda dig mot bluffakturor i sommar

Sommar och sol och högsäsong för bluffakturor, men vi delar knepen för att slippa dem i år!
Per Gustafsson

Ladda ner din guide om Peppol

Vad är Peppol och hur fungerar det? I denna guide får du lära dig mer om Peppol som format och infrastruktur. Enkelt och pedagogiskt.

Basic

Premium

Enterprise